zonnepaneel

Met zonnepanelen je eigen elektriciteit opwekken via zonne-energie. Mancave helpt je de eerste stap te zetten en zocht voor je op hoe je zelf een zonnepaneel in elkaar zet. Dan kun je wat aardiger zijn voor onze planeet en tegelijkertijd ook nog geld besparen!

Al sinds mensenheugenis proberen we de warmte en het licht van de zon te vangen en voor eigen gebruik aan te wenden. Bijvoorbeeld door er een vuurtje mee te stoken om vervolgens weer warm water mee te kunnen maken. Dat is nog behoorlijk old school, maar gelukkig staat de techniek niet stil. Zonnepanelen zijn zelfs niet eens meer een nieuwe ontwikkeling te noemen. Die dingen bestaan al tientallen jaren!

Ook op bewolkte dagen werkt het!

Zonne-energie is nog steeds met een opmars bezig ten opzichte van ouderwetse manieren van elektriciteit opwekken. Dat is ook geen wonder, want het is een duurzame manier om energie te verzamelen en op te slaan voor later gebruik. Het is toch geweldig dat je alleen maar de zon nodig hebt om je hele huis van energie te voorzien? De zon is er immers altijd! En het mooiste is dat het ook werkt op een bewolkte dag. De zon hoeft dus niet eens continu vol op je panelen te schijnen. Wikipedia zegt dat de opbrengst van een zonnepaneel afhankelijk is van een aantal factoren:

  • Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht: een zonnepaneel op de noorderbreedte van Vlaanderen en Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° (tot 36°) heeft. Bij hellingshoeken tussen 20° en 60° is de jaaropbrengst slechts 5 % lager.
  • Zijwaartse hoek: optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 5° ten westen van het zuiden. Bij oriëntaties tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis. Met een meedraaiend paneel, wanneer het zonlicht er loodrecht op blijft vallen, stijgt uiteraard de productie.
  • Oppervlak (lengte maal breedte), maar ook hoe de panelen aan elkaar zijn bevestigd (parallel of serieel).
  • Rendement; het percentage van de energie in het op het zonnepaneel vallende zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement. Door onderzoek en ontwikkeling stijgen de rendementen nog voortdurend.
  • Het achterliggende systeem: bij een autonoom systeem speelt de grootte van het opslagsysteem een belangrijke rol. Wanneer dit vol is kan er namelijk geen energie meer bij. Het paneel werkt dan voor niks.
  • Zoninstraling: de hoeveelheid zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen – de rest van de stralen verspreiden ze – en in gebieden dicht bij de evenaar is de opbrengst hoger dan in meer gematigde gebieden. Aan de Franse Rivièra, waar veel minder bewolking is, levert de zon toch slechts 1,5 keer zoveel energie als in Nederland.

Er zijn veel verschillende solarsystemen beschikbaar, zoals deze van 12 Hz en deze van 17 Hz. Maar het liefst maken we ze natuurlijk zelf. Dat scheelt behoorlijk in het geld en de echte Mancaver is altijd wel in voor een zelfbouwprojectje. Op instructables.com staat een stappenplan voor het bouwen van je eigen zonnepaneel. Ook onderstaand filmpje zou je op weg moeten helpen. Power on!

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET