zo maak je zelfbouw-speakers van PVC-buizen

Als je aan het opruimen bent in je mancave, vind je soms dingen die los van elkaar niet veel waarde hebben, maar die je kunt combineren tot iets heel cools. Zoals PVC buizen en overgebleven speakers. Bouw hier een mooie combinatie van met de onderstaande tips!

LED voor lichteffecten

William Gurstelle was degene die op het idee kwam om iets te doen met wat oude onderdelen die hem toch maar in de weg lagen. Zo had hij nog doorzichtige PVC-buizen over van een ander project, het doorzichtige aardappelkanon. Ook vet trouwens… Maar goed, die doorzichtige PVC buizen kostten een flinke duit, dus de restjes weggooien vond hij ook zonde. Na wat denkwerk bedacht hij dat hij er prima speakers van kon maken dankzij de akoestische eigenschappen van PVC. Als extra feature wilde hij de doorzichtigheid van de buizen gebruiken om met LED wat lichteffecten te genereren ter begeleiding van de muziek.

Dat ziet er best gaaf uit als het af is, kijk maar:

Nu kunnen we hier opsommen wat je precies allemaal nodig hebt en welk stappenplan je moet volgen om dit project na te maken, maar dat heeft William zelf al gedaan op de site van Make Magazine. Check daar dus hoe hij het allemaal gedaan heeft, dan kunnen we hier verder met vergelijkbare projecten.

Foto: Make Magazine

Boxen bouwen van je toilet

Als je eens rondkijkt op internet, merk je dat William niet de enige was die op het idee kwam om van PVC-buizen speakers te maken. Blijkbaar hebben we allemaal wel eens een nieuw toilet geplaatst en daarvan nog wat buizen over. Schone buizen, hopelijk, anders wordt de sound zo vies…

De manier waarop verschillende mensen aan de slag zijn gegaan met hun buizen en speakers varieert nogal. De een wilde vooral een artistiek ogend geheel maken, terwijl de ander niet echt voor uiterlijk gaat, maar gewoon een vette aanvulling op zijn stereoset wil hebben.

‘Award winning’ luidsprekers

Een eervolle vermelding gaat naar deze Nederlandse techneut met zijn SewerSystem (I en II, omdat hij bij I vastliep en opnieuw begon). Hij heeft zich flink verdiept in de details van zijn systeem:

“Nu wil ik best een Bessel-afstemming (Qtc=0,577) kiezen voor mijn kastjes. Dat geeft een goed impulsgedrag. Maar dat gaat niet als de Qts (0,59) groter is dan Qtc. Dus kies ik voor een Butterworth-afstemming (Qtc=0,707) met een maximaal vlakke weergavekarakteristiek. Hiermee is mijn Qtc dus niet echt groter dan 0,7, maar ook niet kleiner. Mijn fb hoeft dus niet richting 0,6xfc maar ook niet naar 0,75xfc. Zodoende heb ik de poortfrequentie maar op 0,707xfc (mooi getal) gelegd.”

Ter afsluiting nog een zeer uitgebreid stappenplan om zelf zo’n bijzonder luidsprekersysteem te bouwen van PVC buizen. Hiermee moet het toch zeker lukken.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *