DIY iron man arc reactor

Met Iron Man 3 in de bioscoop wordt bij veel mancavers het zelfbouw-vuurtje weer aangewakkerd. Want hoe gaaf is het om Tony Stark’s helm, pak of handschoenen na te bouwen? Mancaver Moerskov bouwde de arc reactor na. Hij heeft hem nog niet ingebouwd in zijn borstkas, maar kan je wel alvast precies vertellen hoe jij deze toffe movie prop ook kan bouwen.

“Heb je je altijd al eens een superheld willen wanen? Dit kan met dit simpele dingetje! Ik kan je niet beloven dat je plots laserstralen uit je handpalm zal afvuren, maar de aandacht zal zich in ieder geval wel op jou richten!

In deze tutorial leidt ik je stap voor stap rond in het gehele proces, zodat ook jij deze leuke “prop” voor jezelf kan hebben.

thermosfles voor iron man arc reactor

Materialen:

  • Thermosfles
  • Dik kunststof plaatje, de melkachtige soort
  • Staal- of koperdraad als decoratie
  • 10 blauwe LEDs
  • Elektrische bedrading
  • 9V-batterij
  • Fotopapier

Als je deze onderdelen hebt kan het bouwen beginnen!

Je kan deze gereedschappen het best ook bij de hand hebben:

  • Dremel
  • Lijmpistool
  • Soldeerbout

… de rest kan je zelf kiezen 😉

De how-to

1. Neem de thermos en haal het deksel eraf. Breek het drinkslotje uit, omdat we hier later onze bedrading zullen doorhalen.

2. Snij een cirkel uit het stuk plastic door gebruik te maken van de dremel. Maak deze lichtjes kleiner dan de binnendiameter van het thermosdeksel, omdat er later wikkeldraad rond de ring aangebracht moet worden. Ik gebruik een oude roomijsdoos van ijsboerke (voor de Belgen onder ons 😉 ). Hou ook een cirkeltje van ongeveer 1,5cm over, om te gebruiken in het midden.

3. Haal de binnenkant er ook nog uit met de Dremel, zodat je een ring krijgt die ongeveer 1,2cm breed is.

4. Nu komt het leuke gedeelte! Neem een stift en zet streepjes op de cirkel, zodat deze mooi in 8 stukken wordt verdeeld. Op de plekken waar de streepjes staan, winden we dan de staaldraad rond, zodat ze gaan ogen als spoeltjes.

5. Als het cirkeltje nu niet goed past, geen nood, op het eind van de tutorial hebben we hier een eenvoudige oplossing voor.

6. Als je een wazig effect wilt op je ring en je hebt heldere LEDs, neem dan een fijn schuurpapiertje en ga hiermee een paar keer over de LED totdat hij wat blurry is.

7. Nu nemen we een oude CD, stukje karton en plastic. Haal hier weer een cirkel uit om de LEDs te ondersteunen. Maak deze groot genoeg zodat je er 8 gaten in kan boren waar de leds inpassen. Zorg dus ook dat de leds zich onder de cirkel bevinden.

8. Plaats de LEDs in de nieuwe cirkel en zet ze vast met een beetje lijm of met een lijmpistool.

9. Nu moeten we de LEDs aan elkaar gaan solderen. Ik gebruikte een 9V-batterij om mijn dingetje te voeden en heb deze schakeling ervoor gebruikt.

We hebben 5 takken van 2 LEDs in serie, die parallel over elkaar staan (zie schema)

We plaatsen ze vervolgens zo. (LET OP DE POLARITEIT VAN DE LEDS)

Hier zie je stap voor stap hoe we te werk gaan bij het solderen (zet nog geen spanning op de LEDs als uw LEDring af is! Er moet nog een weerstand bij worden geplaatst.)

10. We gaan nu de voorschakelweerstand berekenen, om de stroom in en spanning over de schakeling te beperken. De meeste LEDs werken op 20mA en de blauwe hebben rond de 3,2V als spanningsval. We hebben altijd 2 LED’s in serie, dus 2 keer 3,2 is 6,4V, 20mA.
Ook hebben we 5 paralleltakken, dus vermenigvuldigen we de stroom voor 1 tak met 5, hierdoor krijgen we een stroom van 100mA.

9V is meer dan 6,4V en dus moet er 2,6 volt af, bij 100mA.
Volgens de wet van ohm, R= U/I  = 2,6V /0,1A = 26ohm. Ik gebruikte 2 weerstanden van 47ohm parallel om 24 ohm te bekomen.

11. Plaats de weerstand in serie met de bron en de LEDcirkel. Voeg indien gewenst ook een schakelaar toe.

12. Lijm nu de buitenste ring bovenop de LEDs. Als deze te groot is, lijm je 3 of 4 bouten van dezelfde lengte vast en plaats je de ring daarop.

13. Zoek een afbeelding van de binnenkant van een arc reactor en print deze af op fotopapier. Knip het binnenste gedeelte uit zoals op de foto.

Lijm deze aan de onderkant van het binnenste kunststof ringetje van 1,5 cm en lijm dit hierna op de middelste LEDs.

En je arc reactor is klaar! 🙂

TIP : Als je deze b.v. rond je nek wil dragen, maak dan een gaatje in de achterkant en doe er een touwtje doorheen, dit klaart de klus wel.

diy iron man arc reactor

Filmpje!

Check ook Moerskov’s eigen blog voor meer toffe projecten.

Vind je dit een gaaf project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *