We hebben in een vorig item zelf bier gebrouwen: een heerlijk zomers blond biertje met honing. In deze nieuwe aflevering gaan we ons zelfgebrouwen bier bottelen. Daarna gaan we het Niels Bosman laten proeven. Hij is een bierkenner en een brouwer. Hij heeft een grote competitie gewonnen met Brand bier, waardoor zijn zelfgemaakte Porter in de winkels is komen te liggen.

Zelfgebrouwen bier bottelen

Wanneer het gist de suikers in je bier voldoende heeft omgezet in Alcohol, wordt het tijd om het bier te gaan bottelen. Hiervoor moet je eerst glazen flessen schoonmaken met kokend water. Als je beugelflessen gebruikt, moet je de rubber randjes apart in een pan koken, omdat er onder de rand nog bacteriën kunnen zitten. Als je kroonkurken gebruikt, kun je schone nieuwe kroonkurken gebruiken. Eigenlijk geldt de regel: bier brouwen is 50% schoonmaken en 50% daadwerkelijk brouwen 😉

Je kunt nog vóór het bottelen ook extra ingrediënten toevoegen zoals honing of suiker, waardoor het bier nog gaat nagisten op de fles. Hierdoor verandert de smaak en ontstaat er nog ietsje meer alcohol.

En hoe smaakt het?

Niels Bosman hebben we leren kennen via de Twentsche Foodhallen, dat zit tegenover ons kantoor. Hij is een echte bierfanaat en kan veel beter beschrijven hoe ons bier smaakt. Hij kon vooral de honing en sinaasappel goed proeven en vond dat ons bier een gemakkelijke afdronk had. Lekker zomers, zoals bedoeld was.

Als je zelf bier brouwt, moet je opletten dat er geen ‘boterbabbelaar’ smaak ontstaat. Dat ontstaat door di-acetyl. Deze stof is in elk bier aanwezig en ontstaat door het vergisting proces. Maar, het gist breekt het ook weer in bepaalde mate af. Als er tijdens het gisten dus iets niet goed gaat, dan kan er teveel di-acetyl in het bier blijven. Misschien vindt je het wel lekker, maar bierkenners willen het liever niet teveel proeven in hun bier.

Het bier brouwen was geslaagd! Heb jij ook wel eens bier gebrouwen, of wil je het gaan doen? Laat het weten in de reacties.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!