zelfbouw woordklok

Enkele maanden geleden blogde Tineke over haar eigen elektronicaproject, namelijk een woordklok. Hij was toen nog niet helemaal af, maar nu blogt ze, zoals beloofd, over de laatste tweaks en tests en natuurlijk zie je ook het eindresultaat. Wij vragen ons trouwens nog steeds af waar de rest van de vrouwen blijft!

Zoals in de vorige blogpost beschreven, moesten er nog een paar printjes gemaakt worden. Let er hierbij op dat voor de langere woorden (zoals ‘minuten’ en ‘twintig’) een redelijk lange printplaat nodig is. Wanneer je net een nieuwe oplossing hebt gemaakt voor het etsen, is het dan ook aan te raden om eerst een klein stukje printplaat te proberen. Mocht de samenstelling van de vloeistof nog niet goed zijn, dan ben je niet meteen zo’n groot stuk printplaat kwijt.

zuurbadje

Het laatste en ingewikkeldste printje was die voor ‘twaalf’. Deze komt in hetzelfde vak als het printje met de aansturing en de kabels. Omdat hier weinig ruimte was, hebben we gekozen om RGB LED’s te gebruiken, in plaats van voor elke kleur een losse LED.

kabelsetc

Toen alle segmenten klaar waren, kwam het volgende probleem: doordat er zoveel kabels in zaten, paste de frontplaat er niet goed voor. We hebben daarom alle kabels aangetrokken en zoveel mogelijk weggewerkt in de losse vakjes tussen de woorden. De frontplaat steekt nu alleen bij de aansluiting nog iets uit, maar dit is zo weinig dat het niet opvalt.

Het eindresultaat zonder frontplaat ziet er zo uit:

binnenwerk

En met de frontplaat ervoor is dit het resultaat:

DIY-woordklok

Als laatste hebben we nog wat kleine aanpassingen gedaan in de software. Zo hebben we er uiteindelijk voor gekozen om geen random kleur te kiezen, maar overdag elk uur te wisselen tussen rood en blauw en ’s nachts continu groen te laten branden.

Opstartroutine

In de opstartroutine wordt getest of alle segmenten en kleuren goed werken. Daarna gaan de hoeken knipperen, om te laten zien dat ie druk bezig is met het opvangen van het signaal:

’s Nachts heeft hij het signaal na een minuut, overdag heeft hij wat meer storing van tv’s en andere apparatuur van buren en duurt het dus wat langer. Het is dan ook aan te raden om van tevoren te testen of hij signaal heeft op de plek waar je hem neer wilt hangen. Mocht hij overdag geen signaal hebben, loopt hij op zijn interne klok. Daardoor kan hij een paar seconden voor- of achterlopen, maar dat is geen probleem. Elke nacht om 5 uur gaat hij opnieuw signaal zoeken en staat hij weer juist.

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET