oled TV

Je hebt vast al iets gehoord over OLED, de veelbelovende nieuwe techniek waardoor LCD-tv’s misschien wel binnenkort tot het verleden behoren. Wij zijn uiteraard vooral benieuwd wat jij er allemaal mee kunt!

Als je al bekend bent met OLED, dan kun je volgende alinea overslaan. Voor iedereen die nog niet helemaal up-to-date is, geven we eerst een korte omschrijving.

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode en is een lichtbron in de familie van de halfgeleiderlichtbronnen. In tegenstelling tot een LED is een OLED geen felle puntbron maar een grote-vlakkenstraler. Wikipedia legt uit hoe het werkt:

De emitterende laag van een OLED bestaat uit een speciaal type polymeer of kleine moleculen, op basis van koolwaterstofverbindingen. Deze emitterende laag wordt tussen een anode en kathode geplaatst en afgesloten voor lucht en water. De laag licht op wanneer er een spanning over de kathode en anode gelegd wordt.

Momenteel worden er diverse toepassingen voor OLED-technologie ontwikkeld. Bijvoorbeeld als lichtbron (tja, als het met LED kan…) en voor kleine beeldschermen en displays. De traditionele LCD-schermen zouden het daardoor nog wel eens moeilijk kunnen krijgen. OLED-displays hebben bijvoorbeeld geen achtergrondverlichting nodig, zodat ze minder stroom verbruiken. De kijkhoek is veel groter en de beeldschermen kunnen ook bij grote formaten zeer dun worden uitgevoerd. En dan hebben we het over millimeters, niet over centimeters…

Ziet er best indrukwekkend uit!

Flexibele OLED-beeldschermen

Je hoeft niet bang te zijn dat je ultradunne OLED-beeldscherm zomaar stuk gaat bij de lichtste aanraking. Sterker nog: ze zijn een stuk steviger dan de op glas gebaseerde displays van tegenwoordig. Sony heeft bijvoorbeeld een zeer flexibel OLED-beeldscherm geïntroduceerd dat zelfs op te rollen is en dan nog steeds video afspeelt in hoge kwaliteit. Doordat deze displays lichter, dunner en sterker zijn dan hun voorgangers, is dit een belangrijke stap voor de toekomst van draagbare gadgets, zoals smartphones en spelconsoles. Check hier een voorbeeld van een flexibel OLED-beeldscherm:

Bouw je eigen OLED-apparaat!

Bij Mancave zijn we uiteraard meer geïnteresseerd in hoe we zelf aan de slag kunnen met OLED. Philips speelt daar op in door kant en klare OLED-displays te verkopen via lumilade-shop.com. Kies daar de component van jouw keuze en ga aan de slag. Daarmee ben je meteen een pionier op het gebied van OLED. Ben je hier al mee bezig of heb je al mooie dingen gemaakt? Deel je ideeën en creaties met ons!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .