Waarom 3D-printen als je kan laseren?

Als Star Wars ons iets heeft geleerd is het wel dat laseren supervet is. En zoals het klassiekers betaamt worden ze alleen maar actueler en dus beter. Want ook de wereld van 3D-objecten gebruikt tegenwoordig laseren. Heb je geen 3D-printer maar wel een lasersnijder? En wil je toch 3D-objecten? Grijp dan nu je kans!

Behalve de saga hebben ook veel mensen met slechte ogen het goede voorbeeld al gegeven. Want waarom al dat gehannes met brillen of lenzen als de lasertechniek ook uitkomst biedt? Ook in de wereld van 3D-objecten landt dat besef nu. Als het ware een prequel van prints verkoperen en verzilveren wordt nu duidelijk dat 3D-objecten niet per se met een printer gemaakt hoeven worden.

3D-festijn

Natuurlijk draait het fenomeen 3D-printen al even mee, maar ook lasersnijders worden al lange tijd gebruikt. Niet alleen om kluizen mee te openen, maar ook om objecten vorm te geven. Nou ja, vorm…. laseren wordt nog steeds voornamelijk gebruikt voor 2D-objecten. Cilindervormige objecten, zoals glazen, wil ook nog wel lukken. Maar om er écht een 3D-festijn van te maken, met allerlei onregelmatigheden in het ontwerp, wordt het een ander verhaal. En dat verhaal kan er als een ware masterclass lasersnijden uitzien. Check it out!

Heavy metal

Indrukwekkend (snel)! Maar laten we bij het begin beginnen. De techneuten bij retrotechjournal leerden al snel een aantal lessen toen ze de 120-Watt Epilog Fusion lasersnijder gingen testen. De belangrijkste leermomenten: acrylmateriaal is niet te doen aangezien veel delen door het laseren gaan smelten en daardoor blijven plakken. Ook hout is een no go, aangezien sommige gedeelten verkoold worden. Toegegeven, dan blijven eigenlijk alleen de metalen nog over, maar het is in ieder geval wel het beste en zeker meest stevige materiaal.

laseren 2

Software en hardware

Om te kunnen lasersnijden moet je verstand hebben van software en hardware programmeren. Niet iedereen zal zo’n hypertechnisch en duur ding hebben als in bovenstaand filmpje, maar het is niettemin noodzakelijk om de mogelijkheden en vooral ook de beperkingen van je eigen lasersnijder te kennen. En wie weet heb je nog iets aan de codes voor de software en het PCB-ontwerp die ze bij Retrotechjournal hebben ontworpen.

Lightsabers

Gewoon blij en tevreden met je 3D-printer? Even goede vrienden, maar dan is er nog altijd geen reden om niet enthousiast over lasers te zijn. Alle lightsaberscènes uit de zes Star Wars films staan namelijk prachtig gecompileerd op het net. En laat de lengte van al die laseractie nou net een van de redenen zijn waarom de sage zo gruwelijk vet is: er is namelijk meer dan een uur aan materiaal!

https://www.youtube.com/watch?v=lN7dkSIgYgE

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .