voor-de-eerlijke-geocacher-een-geocache-codeslot

Geocaching, een vrij nieuw begrip die velen nog niet zullen kennen. Geocaching is een spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger of telefoon om de zogenaamde ‘verstopplaats’ van de ‘schat’ te vinden. Om te voorkomen dat mensen het halve pad doorlopen om de schat te vinden, heeft jangeox een geocache codeslot ontwikkeld. En wat is een betere website om daarover te bloggen dan Mancave?


Ik had een ideetje voor een geocache. Niet die ik van plan ben te leggen (te hangen 😉 ) want daar zit vertraging op wegens het Chinese nieuwjaar. Maar een ander ideetje, iets voor een multicache.

Multicache

Stel dat je een multicache zou leggen. Je zou bijvoorbeeld acht waypoints kunnen maken en een stash. Voor wie niet weet wat geocaching is, ga naar geocaching.com (in ’t kort: multicache = geocache met tussenstadia , waypoint = zo’n tussenstadium, stash = de finale schat). Klassiek is dat je bij elke waypoint de coördinaten van het volgende vindt. Bij waypoint 8 vind je dan de coördinaten van de stash.

Stel dat je op waypoint 4 de coördinaten van de stash verraadt. Je doet het door per ongeluk ergens een papiertje achter te laten bij het waypoint, of door nonchalant de gouden tip ergens in te krassen. Het moet genoeg opvallen om degene die eraan komt te doen geloven dat hij de coördinaten van de schat al gevonden heeft.

Het geocache codeslot

De geocacher zou naar de schat gaan en hij zou een kist vinden die hij kan openen. Alles zit erin, dus wat goodies, wat rommel en een logboekje. Alleen, het logboekje zit vast in een container. Om de container te openen heb je de coördinaten van waypoint 8 nodig. Geniaal, niet? Hij zou dus de schat vinden, maar hij is waardeloos. Hij kan de schat niet loggen en dan is het alsof hij hem nooit gelopen heeft.

Uiteraard dacht ik aan elektronica en mechanica om de container te maken. Hij zou op een toetsenbordje de coördinaten intikken en dat zou een deurtje openen en een potje van glucosetrips ligt plots voor het rapen. Dan kan ie loggen en de opdracht is volbracht.

Benodigdheden:
7-segment display

Arduino mini

– Membrane keypad

Micro servo

GPS-ontvanger

Dit is het prototype dat ik heb gemaakt. Dit is nog niet bestand tegen vandalen, dus zo leg ik het zeker niet weg. Er zijn heel wat praktische vragen die open blijven, maar voor nu:

Het werkt!

Vind je dit een gaaf project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .