Vijf DIY projecten voor je Raspberry Pi camera

Kiekjes schieten met een gewone compactcamera is zo vorige eeuw. In 2015 moet je met een andere lens voor de dag komen. Daarom hebben hipsters een Polaroidcamera; gebruiken de echte junks minstens een Hasselblad en verfraait de massa haar selfies met een Instafiltertje. En mancavers? Die bouwen zelf een custom camera met behulp van – natuurlijk – een Raspberry Pi. 

Sinds 2013 is er voor de Raspberry Pi een cameramodule op de markt en hebben hobbyisten al een aantal hele mooie toepassingen bedacht. We zetten er vijf op een rij, in oplopende moeilijkheidsgraad.

Een simpele time-lapse camera

Een time-lapse camera bouwen met je RPi is een goed uitvoerbaar project. Je hebt er een cameramodule, een behuizing en een UTP-kabel voor nodig en verder eigenlijk niets bijzonders. Gewoon de stappen uit de tutorial volgen en binnen no time schiet je Youtube- of Vimeo-waardig beeldmateriaal vanuit je voortuin. Zoals deze time-lapse:

Een instant fun-camera

Met deze tutorial leuk je feestjes instantly op. Je kan met de RPi een instant camera bouwen die een foto maakt én print, precies op het moment dat er iemand hard richting de camera lacht. Naast de Raspberry Pi, een geluidssensor en de fotomodule heb je een printer nodig – het liefst eentje die door het CUPS-protocol wordt ondersteund.

instant camera

Een wildlife-cam

Wil jij vogels tijdens voedertijd op je terras vereeuwigen? Of ben je gezegend met een achtertuin waarin soms wat groter wild rondsjouwt? Dan is dit een project voor jou. Bouw net als de Amerikaanse blogger Shallowsky een camera in een melkpak, die plaatjes schiet als een bewegingssensor daar opdracht toe geeft. De how-to legt de fotovariant uit, maar als je handig bent tweak je het project en maak je binnenkort hele natuurfilms. Oefen vast je voice-over in David Attenborough-stijl.

wildlife camera

Een point-and-shoot camera

Het type compactcamera waar de generatie babyboomers nog mee op vakantie gaat heet niet voor niets: point-and-shoot. Knopje drukken voor beginners en geen foto die mislukt. Gevolg: doodsaaie, ellenlange foto-kijk-avonden voor de thuisblijvers. Het zelf bouwen van zo’n point-and-shoot met een Raspberry Pi is al een stuk avontuurlijker. Behalve de RPi en de fotomodule moet je ook een TFT-scherm en een druktoets in een solide case zien te krijgen.

point and shoot

Een camera met gezichtsherkenning

Met behulp van Intels softwarelibrary OpenCV voeg je gezichtsherkenningsfuncties toe aan je RPi camera. Om projecten te bouwen waarmee je de inhoud van je drankkast beveiligt, of een camerasysteem maakt dat meldt wie van je Facebookvrienden aan de deur staat. De basis voor dergelijke projecten wordt uitgelegd door Pierre Raufast die het als eerste voor elkaar kreeg OpenCV naar de Raspberry Pi te porten.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .