Verzilver nu je 3D-prints

Heb je eindelijk je 3D print, ziet het er wat kitscherig uit. Dat komt omdat ze meestal maar met saaie materialen worden gemaakt. Geef je 3D prints daarom een cool metalen laagje mee.

3D printers bestaan eigenlijk al vrij lang, maar ze zijn pas enkele jaren populair bij het grotere publiek. Je kan er de meest gave dingen laten uitrollen, maar als het op materialen aankomt blijft de keuze beperkt. Meestal moet je het doen met plastic, en het is algemeen bekend dat plastic saai is. We schreven daarom eerder al hoe je een 3D prints kan verkoperen, maar nu pakken we het nog professioneler aan door er een metalen laagje op aan te brengen.

Alchemie

Het gebeurt allemaal in de Robot Factory, met een machine die CopperFace heet (koperen gezicht). Vreemde naam, want het palet met metalen bevat veel meer dan alleen koper: ijzer, nikkel, zilver, aluminium, chroom, lood, zink, enzovoort. En voor de duidelijkheid: je prints worden gewoon met de bekende materialen gemaakt, deze machine gooit er een mooi metalen laagje tegenaan. Net zoals de bouwvakkers een huis bouwen, en de huis schilders het plaatje compleet maken. In dit geval kan het door het galvanische proces (veel badkuipen worden zo gemaakt). Wereldvreemd woord, dat een beetje aan alchemie doet denken, zeker als je de CopperFace ziet. Het is een soort computer die verbonden is met een tank, en wat daar gebeurt grenst aan het krankzinnige…

Schoktherapie

In die tank is het showtime als de elektrolyse in beeld komt. Alweer zo’n idioot rare term. Scheikunde-technisch gezien is het een chemische reactie, maar maak je daar maar niet druk om, want het bestaat en werkt. Je 3D prints worden daar opgezadeld met een paar zuignapjes, waardoor het verrekt veel weg heeft van schoktherapie. Dat ken je vast wel van oorlogs- en gevangenisfilms, of van de horrorverhalen uit de gezelligste psychiatrische inrichtingen. Hersenspoeling dus, inclusief leuke dingen als kathoden en anoden – waarover later meer. Je print moet ook gehersenspoeld worden, want plastic kan echt niet meer, dat moet echt metaal worden. En wees gerust, je 3D print zal je er achteraf dankbaar voor zijn. P.S. Oh ja, je 3D print wordt tijdens de schoktherapie ook nog eens in een zuuroplossing ondergedompeld…

CopperFace2

Stap voor stap

Ondanks de misleidende naam is CopperFace geen dom machientje, het kan namelijk materialen zoals plastic herkennen. En daar houdt het apparaat niet van. Voordat je aan de slag gaat zal je daarom een geleidend laagje met grafietspray op de print moeten aanbrengen. Als het gedroogd is maak je er een koperdraad aan vast. Die maak je weer vast aan de kathode, die je verbindt met de negatieve stroom (min), waar de elektronen ingaan. Verbind de anoden met de positieve stroom (plus), hier gaan de elektronen er weer uit. Zet de print in de tank en start CopperFace, je hebt tussen de 1A en 1.5A nodig per dm2. Haal de print uit het water, en pas op met die zuuroplossing, en droog het af met een zacht doekje. Al met al moet je er wat voor over hebben, maar uiteindelijk kun je wel zeggen dat je metalen prints in huis hebt.

Meer uitstraling

En als het kan, waarom zou je het niet doen? De 3D prints krijgen er wat meer gewicht door. Ook werkt de metalen laag als bescherming, waardoor het langer meegaat in bepaalde lucht- en weersomstandigheden. Maar misschien is de grootste winst wel dat de prints er realistischer uit komen te zien. Want stel nou dat je een modelauto, Grammy Award of de Eiffeltoren wil printen? Maar uiteindelijk, ook als het niet om het realistische aspect gaat, krijgt het meer allure en ziet het er gewoon gaver uit.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *