Cover Man en werkplaats
Je eigen beitels en andere gereedschappen maken? Wilco Flier doet het. In het boek Man & Werkplaats (mancave!) lees je hoe hij te werk gaat. Een boek ja, waarom ook niet? 29 hobbyisten worden met hun werkplaatsen (mancaves, dus!) en bezigheden gefotografeerd en beschreven. De één herstelt gloeibuisradio’s, de ander Solex-fietsen of antieke auto’s en de volgende is houtdraaier, uurwerkhersteller of smid.


We hebben het boek zelf nog niet gelezen, maar aan het volgende fragment te zien is het een boek over en voor echte mancavers:

Unieke beitels maak je zelf!

Er gaat weinig boven een mooi stuk handgereedschap, vindt houtbewerker Wilco Flier uit IJsselmuiden. Zijn enthousiasme gaat zo ver, dat hij zelf beitels en messen maakt. Ik denk dat elke hobbyist wel iets met gereedschappen heeft. Voor mij geldt dat zeker. Met mooi kwaliteitsgereedschap gaat alles beter. Het moet lekker aanvoelen, goed scherp zijn, niet te snel bot worden of breken. Zelf beitels en messen maken is voor mij een logische stap. Ik houd van houtdraaien, metaalbewerking en van machines en gereedschappen. Bij het maken van mijn eigen gereedschap komt alles mooi samen.

Zo ga ik te werk:

  • Eerst maak ik een ontwerp op de computer.
  • De tweede stap is het maken van een houten model. Daaraan zie ik of de vorm klopt en wat ik nog moet aanpassen.
  • Vervolgens ga ik met stroken gereedschapsstaal aan de slag (hooggelegeerd koolstofstaal 01)
  • Daar plak ik een papieren vorm op, die ik daarna met de haakse slijper ruw uitslijp.
  • Het snijvlak vijl ik grof af onder de juiste hoek.
  • Met een simpele slijpmachine en een schuurmachine slijp ik de beitels en messen daarna secuur verder in vorm. Dat doe ik heel secuur, er mogen geen vijlkrassen meer te zien zijn.  Bij een staalharderij wordt het staal daarna afgehard.
  • De handvatten draai ik van hout, in een afgeronde vorm die lekker in de hand ligt. Ik gebruik daarvoor hout van fruitbomen die ik zelf gekapt heb.
  • Vervolgens breng ik hout en staal bij elkaar en werk de overgang af met een messing ring.
  • Zo maak ik heel persoonlijk gereedschap, voor mezelf en in opdracht voor anderen. Dat geeft me veel voldoening.

Foto’s

Wilco Flier
Wilco in zijn werkplaats

Bijtels
Achter: Korte beitels in een blok van esdoornhout. Op de voorgrond: ruw in vorm geslepen steekbeitels, hakbeitels en aftekenmesjes.

Handigheidje van Wilco
Wilco bedacht een slim handigheidje om een halfrond beitel te slijpen. Op een lange lat zit een houtje waar het handvat van de beitel in valt.

Reageer en win!

Het boek is gefotografeerd en geschreven door Otto Kalkhoven en Thelma Egberts en is te koop via www.manenwerkplaats.nl. Wij mogen 5 exemplaren van dit boek weggeven. Plaats uiterlijk 15 juni a.s. (vaderdag in Nederland) een reactie onder dit artikel en je maakt kans. Uit de inzendingen wordt geloot. Winnaars krijgen zo spoedig mogelijk bericht.

En de winnaars zijn…

We hebben de Random Mancavator aan het werk gezet. De volgende 5 winnaars krijgen zo snel mogelijk bericht van de redactie:

1) Wouter Delmulle

2) Bram Dhaenens

3) Wouter van Lint

4) Laurens Somers

5) Sander de Boer

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET