Uitgekeken op je 3D-prints? Ga ze verkoperen!

Nee, even goed lezen. Niet verKOPEN, maar verKOPEREN! Vandaag de dag lijkt iedereen alles maar te 3D-printen. Grasmaaiers, teddyberen, drones, wapens, etc… Da’s fijn natuurlijk, maar we krijgen er wel een hele zwik plastic bij. En het is niet altijd mooi. Soms zelfs saai. Daarom zijn we blij met het idee van blogger Bryan Cera. Hij bedacht een manier om zijn prints op te leuken met een koperen coating.

Copper plating of verkoperen noemen we het bedekken van voorwerpen met een laagje koper. Niet met een kwastje koperverf, maar in een chemisch proces dat we elektrodepositie noemen. Galvaniseren, vergulden en verzilveren zijn hier ook voorbeelden van. Het komt erop neer dat je een stof zich af laat zetten op een voorwerp door er stroom doorheen te laten lopen.

Verkoperen: zo doe je het

Op zijn blog laat Bryan zien hoe hij dit heeft aangepakt. Hij neemt een 3D-geprint voorwerp – een schaakstuk – en bereidt dat voor om er stroom doorheen te jagen. Met een koperdraad laat hij het plastic schaakstuk als kathode dienen. Om het oppervlak geleidend te maken, gebruikt Bryan grafietpoeder waarmee hij het stuk bestrijkt. Daarvoor lost hij het eerst op in aceton. Net genoeg om het vloeibaar te maken en er gemakkelijk het schaakstuk mee te kunnen behandelen.

Bryan heeft zelf geen filmpje gemaakt, maar onderstaand filmpje geeft ook een mooie indruk.

Kopersulfaatoplossing

Daarna is het tijd om de kathodedraad met een gelijkrichter te verbinden, die wisselspanning omzet in gelijkspanning. De anode wordt vervolgens verbonden met een stuk koper. Beide uiteinden dompel je onder in een kopersulfaatoplossing, precies zoals het schema van Wikipedia aangeeft.

Copper electroplating

Even polijsten voor een glanzend resultaat

Bryan voegt er nog een paar druppels glansmiddel aan toe voor een gelikter eindresultaat. En dat mag er zijn! Het kostte hem ongeveer vier uur tijd. Je kunt het voorwerp er langer of korter in laten liggen, afhankelijk van de dikte van het koper die je wenst. Met een polijstmachine zorgde Bryan voor de nodige glans.

Liever zilver? Of goud?

Mocht je goud of zilver toch mooier vinden, dan kun je het proces herhalen met een zilveroplossing of een goudoplossing en respectievelijk een zilveren of een gouden anode.

Wat zou jij willen verkoperen?

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *