TV-begrenzer

Televisiekijken, een van de meest uitgeoefende hobby’s van een mancaver. Soms is het echter goed om jezelf tegen de geneugten des levens te beschermen. Daarom deze week een item over een tv-begrenzer. Ook handig om je puberende kind weer eens uit zijn of haar slaapkamer te pesten. Kan hij of zij meteen de afwas doen!

Zoals Matthew Caws van Nada Surf in het liedje Inside Of Love zingt: ‘Watching terrible tv, it kills all thought. Getting spacier than an astronaut.’ En inderdaad, bekijk het aanbod van de gemiddelde Nederlandse commerciële zender en het is om te janken.

Game Of Thrones

Met de komst van Netflix is het echter alsnog gemakkelijk om een complete dag voor de beeldbuis door te brengen. Even een aflevering Game Of Thrones kijken mondt immers al snel uit in een compleet seizoen afgehakte ledematen tellen, de volgende ranzige familie-intriges raden en de blote borsten van Carice van Houten checken.

Bescherming

De beeldbuiskluizenaar uithangen is echter niet goed voor je sociale contacten of je relatie. Dus kun je jezelf in bescherming nemen door een begrenzer aan je televisie te koppelen. Hiermee kan je bepalen hoeveel uren per dag je televisie kan kijken, op welke momenten de televisie überhaupt aan kan staan of – als je echt niet zonder tv kan – bepaalt wie er met een pincode de televisie kan activeren. Dat laatste is weer handig om je mancave zo privé mogelijk te houden.

Voltage-erupties

Om te beginnen heb je een Arduino-microcontroller en een 5-volt-relais nodig, met een spoel die op 30mA werkt. Die koppel je aan een van de GND-pinnetjes op de Arduino. Een diode die parallel loopt aan de spoel beschermt de Arduino tegen voltage-erupties die kunnen ontstaan bij het uitschakelen van de relais.

[1.]

Strippen en draaien

Vervolgens pak je een coaxkabel, RCA-kabel of HDMI-kabel, strip ongeveer twee centimeter van de buiten af en draai de interne bedrading zoals op dit plaatje.

[2.]

Gatenplaatje

Gebruik een gatenplaatje en soldeer de draadje recht tegenover elkaar en met een diode ernaast, zoals op deze plaatjes:

[3.]

[4.]

Anode, cathode, diode

Vergeet daarna vooral niet om om het gatenplaatje met de Arduino te verbinden. Dit doe je door twee draden aan zowel het gatenplaatje als de spoel van de relais vast te solderen. De anode van de diode moet aan een van de GND-pinnetjes vastgemaakt worden. De draad die aan de cathode van de diode is gekoppeld moet in een van de digitale pinnetjes van de Arduino. Draai dit niet om, want dan kan je Arduino naar de knoppen gaan.

[5.]

Behuizing

Zoek een behuizing en plak alles erin vast. Zorg dat er aan de achterkant gaten zitten (of maak ze desnoods zelf) voor de bedrading.

[6.]

[7.]

Mogelijkheden

Je kunt de tv-begrenzer op diverse manieren inzetten. Ten eerste als timer. Daarmee bepaal je bijvoorbeeld dat je alleen tussen 19:00 en 21:00 uur televisie kunt kijken.

Kijkuren beperken

Daarnaast kan je instellen wat het maximum aantal uren per dag is waarop de televisie werkt. Daarmee zit je niet vast aan vaste kijktijden. Handig om bijvoorbeeld het aantal kijkuren van je kinderen mee te beperken.

Pincode instellen

Ook is het mogelijk om een pincode in te stellen, waarmee je toegang tot de televisie beperkt tot degene die de code hebben.

Sportfiets

Tot slot kan je ervoor zorgen dat de televisie alleen aan gaat als je een minimum aantal minuten hebt gesport op een sportfiets. Maar dat is natuurlijk vooral geschikt voor de familietelevisie in de huiskamer en niet voor je mancave-tv, want daar zijn we liever lui dan moe en kijken we vooral graag naar sport!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .