transparante zonnecel

Een raam vol doorzichtige zonnecellen dat infrarood licht opvangt en onmiddellijk omzet in toepasbare energie. Hoe cool is dat? Het idee van een transparante zonnecel is nog in ontwikkeling maar de mogelijkheden lijken nu al ontelbaar. Want behalve dat je de ramen van je huis kunt gebruiken om zonlicht te vangen, biedt elk ander raam of transparante oppervlakte kansen.

De doorzichtige zonnecel wordt als een coating aan de binnenkant van een raam aangebracht, waar het beschermd is tegen weer en wind. Vervolgens moet alleen nog de bedrading worden aangebracht. En als je dan een voorjaar hebt zoals dit jaar, met bakken vol met zonlicht dan lach je jezelf natuurlijk een breuk. De efficiëntie is nu nog maar 1.7%, de verwachting is dat dit 12% wordt, bijna net zoveel als de huidige, gangbare zonnepanelen.

Veel goedkoper

Er zijn nog meer voordelen. Een gewone set zonnepanelen heeft een terugverdientijd van zo’n 15 jaar. Hopelijk kunnen de dames en heren wetenschappers de efficiëntie inderdaad flink opvoeren. De zonnecellen achter je raam worden dan naar alle waarschijnlijkheid veel goedkoper. Wij Mancavers hebben dat nodig. Zoveel (bijna) gratis energie betekent dat we schaamteloos en zonder rekening te hoeven houden met het milieu, gewoon de hele dag onze Xbox aan kunnen laten staan en spelen. Of de buizen van onze nieuwe gitaarversterker lekker heet laten worden door de versterker lang aan te laten en te spelen totdat het vel van onze vingers krult. Opeens mag het allemaal.

Meer power!

Ik roep maar wat: een elektrische Harley die rijdt op de energie die met het windscherm gevangen wordt. En wat te denken van onze eigen auto’s? Misschien moet de motorkap ook maar van glas worden gemaakt. Nog meer licht vangen, nog meer energie die we kunnen inzetten voor nog meer power. Ook al is het elektrisch en niet op basis van fossiele brandstof. Over tig jaar rijdt toch niemand meer in een 8-cilinder. Dan kunnen we maar beter op tijd beginnen met het ombouwen. Wij zien alleen maar voordelen.

glass-hood-thru_the_night

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!