tkklab-hackerspace

Wie zei er dat techneuten niet sociaal zijn? Wel eens van hackerspaces gehoord? Daar komen technische en creatieve mensen samen om aan hun projecten te werken. Arduino, open source software en aangepaste old school hardware, dat soort dingen. Mancave ging op bezoek bij TkkrLab, de hackerspace in Enschede opgezet door Dave en Tom, om te zien wat ze daar zoal uitspoken.

Geïnspireerd door Den Haag

In 2010 kwam Dave tijdens een evenement van eth0 in contact met de hackerspace Den Haag, Revelation Space. Daardoor raakte hij geïnspireerd om ook zoiets op te zetten in Twente. Samen met medeoprichter Tom organiseerde Dave in december 2010 een eerste bijeenkomst en al snel bleek dat er wel interesse was in een hackerspace in Enschede. Beetje gezelligheid, kennis en ervaring uitwisselen, knutselen aan hardware en software, ondertussen lurken aan je fles Club-Mate… mooi toch?

Club-Mate, het hackersdrankje bij uitstek
Club-Mate, het hackersdrankje bij uitstek

Van programmeren tot printplaten

Of je hart nu ligt bij het programmeren van je eigen software of bij het solderen van printplaten: bij TkkrLab kun je altijd terecht. Als je maar interesse hebt in technologie, digitale techniek, wetenschap en kunst. Wat je ook wilt maken of leren, het kan allemaal, vertelt Dave: “We hebben mensen die met heel weinig kennis van elektronica binnenkwamen, maar die gingen gewoon aan de slag. Zodra ze vastliepen, was er altijd wel iemand met net iets meer ervaring om ze verder te helpen. Daarnaast is het natuurlijk gewoon gezellig om samen een beetje te ouwehoeren. Iedere dinsdagavond is TkkrLab open voor iedereen. Kom gerust eens langs aan de Kloosterstraat 1 in Enschede.”

donor-elektronica-tkkrlab-hackerspace
Tkkrlab heeft kastenvol donor-elektronica

Een gezamenlijke mancave

Eigenlijk zou je TkkrLab kunnen zien als een gezamenlijke mancave van de leden. Een speciale plek waar apparatuur en gereedschap beschikbaar is om aan je projecten te werken, zonder daarbij gestoord te worden door vrouw, vriendin of andere medebewoners. Ook fijn dat je kunt kiezen uit een hele kast met naslagwerken over allerlei onderwerpen voor het geval je printplaat net ontploft is en je dat de volgende keer liever voorkomt. Mooi detail: de Windows-boeken staan helemaal weggestopt op de onderste plank. Aanmaakblokken, noemen ze die.

gereedschap-en-meetapparatuur-bij-tkkrlab
Gereedschap en meetapparatuur
tkkrlab-hackerspace-bibliotheek
(Gedeelte van) de bibliotheek van Tkkrlab

Coole projecten

Maar waar het natuurlijk eigenlijk om gaat, zijn de coole dingen waar ze aan werken in deze hackerspace. De heren zijn op dit moment bijvoorbeeld bezig om zelf een 3D-printer te bouwen. Wij zijn benieuwd wat ze daar dan mee gaan maken. Een nieuwe onderkaak voor alle leden misschien? Verder hebben ze onder andere een twitterende arcadekast, een floppy jukebox die (uiteraard!) de tune van Star Wars speelt via de schrijfkoppen van de floppydrives en een zelfgemaakte multicopter. Dat ze überhaupt nog tijd hebben om aan hun projecten te werken, vinden wij al erg knap, als je ziet hoe veel workshops en evenementen ze organiseren…

Over de projecten van TkkrLab gaan we zeker nog eens bloggen, want ze zijn de moeite waard. Hier vast een voorproefje, de floppy jukebox:

http://www.youtube.com/watch?v=Sf-9PrJfTa0

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .