Resultaat stoelen

Lekker thuis een filmpje (of voetbal) kijken, maar dan wel in je zelfgebouwde bioscoop! Blog ’t Zelver Tico heeft z’n garage omgebouwd tot ‘movie mancave’ en blogt hier zijn bouwverslag.

Om mij even voor te stellen: ik ben Tico. Ik ben 28 jaar. Mijn hobby’s zijn American Football en veel films kijken. Ik heb altijd al een bioscoop in mijn woning willen bouwen. Echter had ik daar nooit de ruimte voor. Sinds een jaar heb ik een drive-in woning gekocht met een inpandige garage. Tijdens de verbouwing van mijn woning heb ik al rekening gehouden met mijn wens om een thuisbioscoop te bouwen. De garagedeur heb ik laten vervangen door een pui.

Ongeveer 3 weken geleden zijn wij begonnen met het bouwen van.. je raadt het al… de bioscoop in mijn garage. Let op! Ik ben zeer onhandig en vrij a-technisch. Echter wilde ik het low-budget houden en daarom heb ik mijn handige zwager gevraagd om te helpen. Hij is student elektrotechniek aan de ROC te Tilburg. Maar geloof me, die man kan bijna alles.

Wat te doen

Om te beginnen zal ik uitleggen wat wij gedaan hebben. Ik probeer zoveel mogelijk foto’s erbij te doen. Daarna zal ik een opgaaf van de prijzen doorgeven, een todo-list maken en de minpunten aanhalen.

Garage voor

Zo zag de garage eruit. De afmetingen zijn: 5,15 x 3,25 meter. Een gedeelte is 2,67 meter breed, daar komen de stoelen.

Frame plafond

Wij hebben eerst twee muren geschilderd met antraciet/zwarte structuurverf. Dit is wel het voorwerk. de muren worden later nog eens over gedaan. Verder zijn wij… lees mijn zwager… begonnen aan het bouwen van het frame aan het plafond. Hierin worden de kabels en spotjes weggewerkt. Het frame is is versterkt met verticale latten die tussen de horizontale latten geplaatst worden.

Resultaat plafond

Na het bouwen van het frame voor het plafond hebben wij een frame gebouwd om 3 stoelen te kunnen verhogen. De verhoging is 20 cm. Na het bouwen van het vloerframe, moest er een kast gebouwd worden om de apparatuur in kwijt te kunnen en de kabels in te laten eindigen. Om het frame af te kunnen maken, hebben wij alles dicht gezet met mdf-platen. Op de foto zie je dat er al een frame is opgehangen om de beamer te kunnen bevestigen. Het frame is gemaakt door mijn zwager als opdracht voor school. Ook hebben wij 3 mdf-platen van 1,00 x 0.70 opgehangen. Hier komen posters te hangen.

Stoelverhoging

Nu zijn we op het punt beland, dat alles geschilderd moet worden. Na het schilderen van de linkermuur en het plafond, hebben wij het plafondframe bekleed met baby-ribdoeken. De rechtermuur is bekleed met isolatie-noppenschuim. Dit is om geluid te absorberen, te isoleren en natuurlijk om het een mooi aanzicht te geven. De zichtbare verwarmingsbuizen zijn ook met isolatiemateriaal bekleed.

Stoelen uit een echte bioscoop

Resultaat stoelen

Na foto 4 is alles in vogelvlucht gegaan. Wij hebben de vloer bekleed met 5 mm dik tapijt om de ruimte voor de winter te isoleren. Verder ziet dat er mooier uit dan laminaat of vinyl. We hebben niet voor authentiek rood gekozen omdat zwart hier het beste past. Verder hebben wij de stoelen bevestigd. Dit was nogal een klus. Wij hebben voor de voorste stoelen gekozen voor een plaat van 1 centimeter hoog. van restant mdf-platen, hebben wij plinten gemaakt. Deze zijn wit geschilderd. Spotjes zijn erin gezet en het geluidsmateriaal is bevestigd. Mijn zwager heeft van een 5.1 een 7.1 surround systeem gemaakt. Deze wordt mogelijk uitgebreid naar een 9.2. De twee zichtbare speakers zijn van Bang&Olufson. Wij hebben 2 zuilen naast het scherm gemonteerd en 2 speakers in de plafondframe verwerkt. Deze zie je wel, maar niet duidelijk.

Resultaat scherm

Thuisbioscoop

Dit is mijn scherm. Afmeting van het scherm is 2m x 2m. Het scherm heeft een 4:3 mogelijkheid.

Scherm

Zoals eerder gezegd hebben wij het frame rondom het plafond gebouwd. Dus als het scherm dicht is, is hij niet te zien. Over het overige wat te zien is op deze foto ga ik er later verder op in.

Frame incl. bekabeling

Dit is de kast waar alle hardware in komt. Je ziet nu een aantal dingen, maar het wordt vrijwel zeker uitgebreid. Over de apparatuur ga ik straks meer vertellen.

Dit is eigenlijk in vogelvlucht een impressie van mijn project en een van mijn dromen in werkelijkheid. In totaliteit heeft dit project niet meer dan 3 weken geduurd, hoewel het niet helemaal af is en er nog aan getweaked moet worden. Echter betreft het de fine-tuning en niets meer dan dat. Nu is het tijd om een kostenopgaaf te geven, zodat jullie ook daadwerkelijk zien dat het low-budget is gebleven.

Totale kosten

Materiaal:

MDF, lijm, verf, spijkers en schroeven, kwasten, spotjes, bevestigingsmateriaal etc. bij de bekende bouwmarkten gekocht. Totale kosten 550 euro.

Hardware:

 • Sony Blurry 3d 5.1 home cinema set, gekocht voor 199 euro
 • Samsung speakers, deze heb ik al 4 jaar en kost mij dus niets.
 • Bang&Olufson speakers, gekocht op de rommelmarkt voor 8 euro
 • Sony Playstation 3, had ik al dus geen extra kosten
 • Apple TV, nieuw gekocht van een familielid voor 5 euro (zonder jailbreak kan hij niets met de 3rd gen)
 • Macbook pro i7 core als computer, deze had ik ook al en er waren dus geen extra kosten.

Totale kosten: 212 euro.

Beeld:

 • Scherm elektrisch, gekocht via marktplaats voor 75 euro
 • Beamer, gekregen van een vriend. Hij heeft minder dan 30 lampuren gedraaid en is dus z.g.a.n. (prijs was 800 euro)

Totale kosten 75 euro

Kabels:

 • Optische kabel, gekocht voor 25 euro
 • HDMI-kabel, gekocht voor 20 euro
 • Geluidskabels gekocht bij de bouwmarkt voor 24 euro
 • Geaarde stroomkabels gekocht bij de bouwmarkt voor 15 euro

Totale kosten 84 euro

Bekleding:

 • Baby-ribdoek voor het frame, gekocht als restant op internet. 12m bij 1,40 voor 12 euro
 • Noppenschuim gekocht via marktplaats 2,50 euro per plaat in totaal 60 euro
 • Vloer gekocht in de sale voor 144 euro
 • Isolatie voor de verwarmingsbuizen 1,50 euro

Totale kosten 217,50 euro

Stoelen:

 • 3 stoelen komen uit de Pathé uit Helmond. Ze zijn gekocht voor 25 euro
 • 3 stoelen gevonden op marktplaats voor 60 euro

Totale kosten 85 euro

In totaal heb ik 1223,50 euro betaald om dit allemaal te realiseren.

To do list:

Dit zijn de dingen die nog gedaan moeten worden:

 • Onder het scherm plinten maken, schilderen en bevestigen;
 • Rolgordijnen vervangen door zwarte verduisterende gordijnen;
 • Enkele kabels wegwerken met koven;
 • Kabels in de apparatuurkast wegwerken;
 • Posters ophangen;
 • Deur schilderen;
 • Plaatje met THX logo maken om op de apparatuur-kastdeur te zetten.

Minpunten:

 • De rolgordijnen laten nu nog wat licht door. In donker is het wel echt pikkedonker, maar bij daglicht zie je nog wel iets van licht.
 • Verder willen de noppenplaten niet overal goed plakken. Dit wordt echter opgelost met een ander component om ze te bevestigen.
 • Ook loop ik vooruit op de kritieken die zullen komen op de ligging van de stoelen t.o.v. mijn scherm. Ik heb het scherm uit noodzaak bij het raam moeten plaatsen. Dit komt o.a. door de breedte van de kamer. Als ik alles zou verwisselen zou ik de verhoging niet mooi kunnen maken en verdeel ik de ruimte niet goed genoeg. De ruimte onder het scherm is een stuk breder dan de ruimte bij de stoelen.

Zo dat was mijn relaas. Hebben jullie opmerkingen of tips? Dan hoor ik het graag. Voor meer foto’s, advies en vragen om ons in te huren kun je altijd een bericht posten. Ik zie de reacties graag verschijnen.

Vind je dit een tof project? Klik dan op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je. De blog-het-zelver met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *