Duurzame technologie. Voor sommigen klinkt dat raar, aangezien technologie medeverantwoordelijk is voor het feit dat er schade is aan het milieu. Mede daarom moet technologie vandaag de dag duurzaam zijn, maar het mes snijdt aan twee kanten: juist dóór technologie worden we duurzamer.

Als we het hebben over duurzame technologie dan hebben we het al snel over de energie die deze technologie aanstuurt. Want veel grote uitvindingen en innovaties van deze tijd komen eigenlijk neer op het feit dat ze hun energie uit elektriciteit of uit duurzame bronnen als wind en de zon halen. In Nederland zijn we al heel ver in het installeren van windparken, zonnepanelen en het overstappen op groene energie, maar er valt nog veel meer te doen. Volgens Europese afspraken moet Nederland in 2030 namelijk 49 procent minder CO2 uitstoten. En als er iets is dat ons daarbij kan gaan helpen, dan is technologie.

Een paar voorbeelden uit eigen land:

  • De GreenBattery, een mobiele accu die met zowel wind- als zonne-energie op te laden is. We hebben het dan niet over het opladen van de mobiele telefoon, maar echt over het grote werk. Terwijl een dag gebruik maken van een GreenBattery in plaats van een dieselaggregaat een CO2 besparing oplevert die vergelijkbaar is met een jaar lang op 10.000 brommers rondrijden! Het idee is dat groene energie overal beschikbaar moet zijn, en het feit dat het zo mobiel is, zorgt ervoor dat verschillende festivals, bijvoorbeeld Parkpop in Den Haag, er al succesvol mee aan de slag zijn gegaan!
  • De PowerPlane: een uitvinding waarbij op een hoogte van meer dan 300 meter een zweefvliegtuig, die vastzit aan een generator, in herhalende patronen omhoog wordt gestuwd door de wind. De kabel die het vliegtuig met de generator op de grond verbindt drijft de generator aan en zo wordt er stroom opgewekt. In 2020 moet het eerste model, met een spanwijde van 30 tot 40 meter klaar zijn. Dat model moet 2 megawatt stroom kunnen opwekken, goed voor 20.000 huishoudens! Naast een hele spannende uitvinding ook nog eens een logische, want niemand zit op een luidruchtige windmolen in zijn of haar tuin te wachten!
  • Het PlasticRoad fietspad: toegegeven, plastic draagt dan niet direct bij aan de uitstoot van CO2, het is wel een van de grootste vervuilers van het milieu (met name de oceanen liggen er vol mee). En hoewel onlangs onze Nederlandse student Boyan Slat recentelijk met zijn wereldveroverende uitvinding is uitgevaren, kunnen we hier in Nederland ook onze eigen bijdrage leveren. En wat is Hollandser dan een plastic fietspad? In Zwolle is het eerste fietspad, volledig vervaardigt van plastic, van dertig meter lang aangelegd. Het plastic in het fietspad is gelijk aan zo´n 218.000 plastic bekertjes. En omdat het sneller kan worden aangelegd dan asfalt, scheelt het op zijn eigen manier toch weer in de CO2 uitstoot!

Het zijn spannende tijden, en spannende tijden vragen om spannende oplossingen. Maar hoewel de technologie ons prachtige vooruitzichten geeft, is het een kwestie van soms wel jaren voordat iedereen toegang tot deze duurzame innovaties heeft. Toch is er al heel veel wat je zelf kan doen, als je gek bent van technologie maar toch ook enigszins duurzaam bezig wilt zijn. Een van de beste manieren is natuurlijk het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Een investering op zich, maar het betaalt zich volgens de laatste schattingen al binnen 7 jaar uit. Daarnaast zijn er subsidies te verkrijgen en deals te sluiten met je energiemaatschappij, zoals het terug verkopen van overgebleven, groene energie.

Maar ook algemene dingen, zoals het opladen van je telefoon of het boeken van een vliegticket kan op een manier waarbij je de schade aan het milieu enigszins compenseert. Nieuwe gadgets die op de markt worden gebracht, krijgen bonuspunten voor duurzaamheid. Zo zijn er drones met zonnepanelen op de vleugels, worden accu´s voor batterijen gerecycled, en worden er ook bij de productie van een nieuwe gadget gekeken naar duurzaamheid.

Het moge duidelijk zijn: we leven in een tijdperk waar milieu en technologie niet langer twee tegenpolen zijn, maar juist elkaar versterken. En hoewel we al heel ver zijn met innovaties en gadgets die naast dat ze ons leven verrijken, amper schade aan het milieu berokkenen of juist zelfs een positieve toevoeging zijn, is er nog heel veel ruimte. Ruimte voor nog geavanceerdere technologie, die ons kleur op de wangen bezorgt, als een dag in de zon.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *