Steampunk versterker: muziek luisteren in stijl

Weg met die saaie zwarte of grijs/zilveren versterkers. Wie vanaf nu in stijl naar zijn muziek wil luisteren, bouwt gewoon een versterker in steampunkstijl. Dat is retro en futurisch tegelijk en bezorgt je meteen een nieuwe blikvanger in je mancave.

Steampunk is een stroming binnen het fantasygenre waarbij stoomkracht de primaire krachtbron is. Dat klinkt ouderwets (het is ook nogal 19e eeuws), maar steampunk kenmerkt zich juist ook door elementen uit sciencefiction en toekomstbeelden. Zo gebruikte het computerspel Final Fantasy IX veel elementen uit steampunk in zijn aankleding en schreef de Canadese progband Rush in 2012 nog een heel album over een aanverwante (klokpunk)stijl: Clockwork Angels.

Steampunk - visueel aantrekkelijk 2

Stoer en sfeervol

Dat steampunk niet vaker een hoofdrol speelt in films, televisieseries of theaterstukken is ons eigenlijk een raadsel. De stijl ziet er stoer en sfeervol uit en leent zich bovendien voor visueel spektakel. Ook niet erg: er zitten volop technische snufjes in verstopt. Zo zijn in het genrebeeld radartjes, knopjes, scharnieren, schakelaars en pompjes ruimschoots aanwezig. Typisch iets voor Mancavers!

steampunk versterker 1

Een complete mancave in steampunkstijl zou natuurlijk helemaal te gek zijn, maar laten we eens beginnen met een eigen gemaakte audioversterker. Op Instructables.com  heeft bedenker en uitvoerder Mark William Chase een uitgebreide lijst benodigheden opgesomt en een gedetailleerde gebruiksaanwijzing geschreven. Wij loodsen je er in reuzenstappen doorheen.

Waarschuwing

Waarschuwing vooraf: begin hier alleen aan als je jezelf bevoegd genoeg vindt. Het zou zonde zijn als je prachtige mancave door onkunde in rook opgaat… Draag daarnaast een veiligheidsbril. Dat ziet er niet alleen al aardig steampunkerig uit, maar is ook wel zo veilig voor je ogen. Verder moet je jezelf kunnen vertrouwen met onder meer een soldeerapparaat, zaagmachine en handboor.

[2.]

Behuizing

Begin met een geschikte houten behuizing die je liefst zelf even een likje lak geeft en die je kunt bewerken met een zaagmachine en handboor. Zorg er bovendien voor dat je gekozen versterker erin past (wel zo handig). Bepaal de positie van je versterker, maar maak hem nog niet vast.
Markeer met potloodstrepen waar je de versterker wilt hebben en teken van daaruit je constructie en bedrading verder met potlood uit. Houd bij de plaatsing van je versterker ruimte over voor het monteren van een waaier/koeler. Anders krijg je bij gebruik meer ‘steam’ dan goed voor jou en je versterker is.

Bedrading

In zijn gebruiksaanwijzing geeft Chase duidelijk aan dat hij geen wonderen verricht op het gebied van bedrading.

[4.]

Je kunt via deze link  zien hoe hij het heeft aangepakt, maar de maker zegt erbij dat je niet moet schromen om het anders te doen als je er zelf meer verstand van hebt dan hij. Je moet onder meer zelf een 12V molex-adapter preparen en een 5V micro-USP aanschaffen.

Vervolgens moet je de koeler en krachtmeter installeren  (het liefst met een analoge 20-voltmeter), de versterker op zijn plek zetten en vastmaken, de bedrading aansluiten, VU-meters op hun plek schroeven, draaiknoppen installeren, de versterker leuk aankleden en die een mooie plek geven.

[5.]

[7.]

St(r)eamingdienst

Wij hebben nog wel een suggestie voor een steampunkband die zijn naam wil baseren op die van een bestaande act: Steam Of Passion (ipv Stream Of Passion). En wellicht biedt jouw versterker wel de basis van een nieuwe st(r)eamingdienst a la Spotify voor enkel mainst(r)eam muziek. Hoe dan ook: veel luisterplezier!

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET