Station Achtertuin

Wij Mancavers zijn van nature binnenmensen, enkele uitzonderingen daargelaten. Dat uitgerekend de modelspoorbouwers de weg naar buiten gevonden hebben is voor sommige lezers misschien verrassend. Logisch is het wel. Op zolder is het de laatste paar weken bloedheet en als je al het geluk hebt dat je een grote kelder hebt, is het lekkere weer buiten toch te aanlokkelijk om binnen te zitten.

Dat kan anders, dacht Leo Drenthe, en bouwde een toffe LGB (Lehmann Gross Bahn) modelspoorbaan in zijn tuin. En zoals je kunt zien heeft hij een indrukwekkend staaltje modelspoorbouw gerealiseerd.

Groene vingers

Een modelspoorbaan in je achtertuin aanleggen heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat je heerlijk buiten met je favoriete hobby bezig kunt zijn en er nog een kleur van krijgt ook. Daarnaast zie ik ook wel logistieke mogelijkheden: biertransport bijvoorbeeld. Bovendien rijdt je trein door een echt landschap dat je – mits je groene vingers hebt – ook nog eens helemaal zelf aan kan leggen.

Machinist spelen

Nadeel is dat je de modelspoorbaan die je op zolder of in je kelder hebt staan, niet zomaar in je tuin kunt aanleggen. De verhouding tussen de schaal van je modelspoorbaan en de grootte van de tuin is volledig uit balans. En als je geen tuin hebt of zo’n stadstuintje, dan wordt het wel heel lastig om een ‘tuinbaan’ te maken. Ook wat betreft privacy lever je in. Misschien heb je liever niet dat je achterburen mee kunnen genieten van je ‘machinistenfetisj’

Startsets

Wie dat allemaal niets uitmaakt kan aan de slag. Er zijn verschillende prima startsets plus uitbreidingssets verkrijgbaar (op schaal Ilm). Onze vrienden van Conrad hebben een handige shop voor modelspoor in de tuin (da’s nou technisch Conrad). Materialen en rails zijn roestvrij dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Het voordeel is dat je tuin je waarschijnlijk meer bouwopties biedt dan je zolder. Vijvers, bijvoorbeeld, maken je modelspoorbaan nog toffer want dan kun je mooie bruggen bouwen. En mocht je ophogingen hebben in je tuin, dan zijn tunnels een optie. Kortom, je eigen creativiteit geeft de grens aan.

Heb je tips, foto’s of video’s van je eigen LGB, laat het ons dan weten. Zoek je meer achtergrondinformatie dan is dit een goede plek om te beginnen met zoeken of anders dit forum. En voor de broodnodige inspiratie kun je hier terecht.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *