speakers van schilder-tape

Duct-tape, wie kan nog zonder? Je kunt alles maken met dit fantastische product. Maar onderschat ook de schilders-tape niet! Gooi wat koperdraad, oude in-ear headphones en een magneet in de mix en je bouwt er gewoon je eigen tape-speakers mee!

Bron/foto: Peris the Majestic

MacGyver-style

Voor we beginnen, willen we toch even de verwachtingen realistisch houden. Iedereen die bijvoorbeeld wel eens een speaker heeft gebouwd van pvc-buis weet dat de geluidskwaliteit afhankelijk is van heel veel verschillende zaken. Dus even voor de duidelijkheid: met deze speakers van schilders-tape kun je niet meedoen aan een decibellendragrace of een schoonheidswedstrijd voor de mooiste luidsprekers ooit gemaakt. Waar het ons vooral om gaat is dat je met zeer weinig middelen zelf een stel speakers kunt bouwen. MacGyver-style!

Dit heb je nodig:

Bouwen maar!

Eerst moet je het oppervlak bouwen waar je de luidspreker op gaat monteren. Knip vijf stroken tape (ongeveer 10 tot  11 cm lang) en plak ze dicht bij elkaar. Belangrijk is dat het plakgedeelte naar boven moet.  Daarna snijd je de onregelmatige kanten eraf, zodat ze mooi strak naast elkaar liggen.

Om de spoel met koperdraad op te bouwen volg je de tekening (zie foto). Wanneer je bijna klaar bent met het plaatsen van het koperdraad, snij dan een dunne strook tape af (weer met het plakgedeelte naar boven) en plak het  van de middelste spoel tot aan de eerste spoel (zie foto). Aan het eind van de spoel laat je 5 tot 6 cm draad over.

Om de luidspreker aan te sluiten op je geluidsbron heb je een stereokabel nodig.  Knip de in-ear headphones van de kabel af en verwijder dan de isolatie.  Nu zie je de verschillende kleuren koper.  Gebruik de aansteker om het isolerende glazuur van de kabels weg te branden. Als dat is gebeurd, verbind je kabel met de speaker en isoleer je het met een stuk tape (ideaal spul!). Nu zou je speaker moeten werken. Het enige wat je nog moet doen is je speaker aansluiten op een audiosignaal en je magneet dan naar het midden van de spoel drukken.

Het eindresultaat

Nu kun je lekker gaan experimenteren met het eindresultaat. Hoe dichter je de magneet bij het midden van de koperdraad houdt, des te harder klinkt de muziek. Als het goed is, voel je de speaker gewoon trillen in je hand van de geluidsgolven die hij produceert. Pas wel op met je creatie, want je kunt hem niet lang achter elkaar gebruiken. Sluit hem het liefst aan op oude audioapparatuur voor het geval er iets mis gaat. Zo komt een oude walkman toch nog van pas!

Voor je gaat bouwen, wil je natuurlijk eerst weten hoe het klinkt, zo’n tape-speaker. Nou, dat kan! Op deze video zie en hoor je precies hoe de speaker werkt. Beetje salsa erbij en met de magneet in je hand kun je lekker swingend geluid produceren. Party hard!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *