Zoals we in onze vorige blogpost al zeiden, is de zomer nu toch wel echt begonnen. En daar hoort natuurlijk vakantie bij. Lekker naar de zon, het strand of de bergen: van een paar dagen tot maanden ertussen uit. Het enige probleem met vakantie is echter dat er altijd wel wat wordt vergeten. Daarom hebben wij voor jou een aantal dingen uitgezocht die je zelf kan maken als je al op vakantie bent en echt niet zonder dat ene apparaat kan wat je bent vergeten. Deze week: een speaker maken, hoe doe je dat?

 

Wat is er nou lekkerder op vakantie dan gezellig met z’n allen een drankje doen met wat muziek op de achtergrond? Je telefoon heeft wel een speaker, maar die kan vaak niet heel hard en verdeelt het geluid ook niet per sé supergoed. Redenen genoeg om een speaker mee te nemen naar die ene warme plek waar het bier zo veel beter smaakt dan thuis. En dan zou jij nou net degene zijn die de speaker thuis heeft laten liggen. Vrees niet, want wij hebben speciaal voor jou uitgezocht hoe je zelf een speaker kan maken van niet meer dan een plastic flesje, een magneet, twee koperdraden en een aux kabel, mits je die wel bij je hebt ;).

Stap 1 van de speaker maken: de juiste vorm

Snijd het flesje open bij de hals, op zo’n manier dat het een soort trompet vormt. Dit is belangrijk, omdat de vorm van de speaker bepaalt hoe het geluid wordt verdeeld. Schuur de schroefrand van het flesje ietwat weg, zodat je hier de koperdraden overheen kan wikkelen. Het maakt niet uit of de koperdraden elkaar aanraken, dus maak je hier vooral geen zorgen over.

Deze vorm is voor de speaker ideaal.

Stap 2: Voeg electriciteit toe

Zoals eerder genoemd, moeten de koperdraden om de voormalige schroefrand gewikkeld worden. Maak deze draden eventueel vast met wat lijm, om te voorkomen dat ze losraken. Doordat door deze twee draden stroom gaat lopen, wordt de magneet bewogen waar vervolgens geluid mee wordt gemaakt. Zoals je waarschijnlijk al wel kan raden, moet de magneet dus in de hals van de fles. Deze kan ook met lijm vastgezet worden, omdat hij niet verschrikkelijk veel hoeft te bewegen, maar net genoeg.

Met de koperdraden en het metalen plaatje ziet het er ongeveer zo uit.

Stap 3: Het eindproduct

Maak nu een gat in de dop van de fles, zodat de draden daar doorheen kunnen. Maak de draden vast aan de aux kabel door middel van krokodillenbekken óf knip de aux kabel los om de koper draden aan vast te maken. Lijm de dop ten slotte op de bovenkant van de schroefrand en voilá, je eigen speaker maken is gelukt! Maak hem, als je toch al bezig bent, misschien wat mooier door er stickers op te plakken, of te zandstralen. Niet dat wij altijd een zandstraler op zak hebben, maar je weet maar nooit.

Het eindresultaat van de speaker maken!

Het eindresultaat!

Wat zijn jullie wel eens vergeten op vakantie en zou je zelf willen kunnen maken? Stuur ons een berichtje of laat een reactie achter en wij kijken wat er mogelijk is!

 

Geïnspireerd op DDelectroTech.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *