solderen

LET OP: Deze blogpost heeft een hoog beginnersgehalte. Als je dit leest, zorg dan dat er niemand meekijkt. Als iemand je toch met dit artikel betrapt, zeg dan dat je hem net voor een a-technische vriend of kennis uit wilde printen. Hier worden namelijk de basics van solderen uitgelegd en de echte Mancave-man heeft dat natuurlijk niet nodig. Maar vooruit, als je verder leest zal niemand het van ons horen.

Er zijn legio praktijkvoorbeelden waarbij het handig is om een soldeerset bij de hand te hebben en te weten wat je moet doen. En voor wie het niet beheerst is het goed om te weten dat het niet moeilijk is om zelf te leren. Twijfel je toch nog aan je kunde, ook na het lezen van deze post, dan kun je altijd een workshop gaan volgen.

Zachtsolderen

Voor de échte leek: met solderen breng je metaal met elkaar in verbinding door gebruik te maken van een legering met een lager smeltpunt dan het metaal dat je gaat verbinden. Het verschil met lassen is dat bij lassen ook het metaal zelf smelt. De meeste hobbyisten doen aan ‘zachtsolderen’, met een temperatuur die onder de 450 graden Celcius ligt. Als legering gebruik je dan bijvoorbeeld tin. Klinkt misschien nog niet even spannend allemaal en wellicht denk je: leer mij maar hoe ik een vuurspuwende auto in elkaar las. Dat kan, maar alles op z’n tijd. In de toekomst zullen we wel een blogpost aan coole lascreaties wijden.

Kleine reparaties

Als je aan de slag wilt met elektronica, dan is je soldeerbout essentieel. Bijvoorbeeld om kleine weerstanden te hechten of om koperdraadjes te koppelen. Maar je kunt er ook kunstwerken mee maken en zelfs sieraden (zo komen vrouwen ook nog eens aan het solderen). Ook dit kun je leren via een workshop of cursus. En modelspoorbouwers hoeven we al helemaal niet uit te leggen wat solderen is.

Geloof trouwens niet elke tutorial die je op het net tegenkomt. Kijk maar eens naar de opmerkingen bij dit filmpje:

Starterkit

Als je nieuw bent in de wereld van solderen dan is een starterkit een goed idee. Heb je de basisprincipes eenmaal onder de knie dan is er – afhankelijk van wat je wilt gaan solderen – een uitgebreid aanbod aan (elektrische) soldeerbouten en soldeerstations om uit te kiezen. Soldeer ze!

Heb je vragen over solderen stel ze dan hier. En ben jij een ervaren soldeerder en heb je tips die beginners absoluut moet weten, plaats ze hier!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .