eerste analoge 3D-printer

Ja, ja, de 3D-printer. We raken er niet over uitgepraat. Dit keer gaat het echter om een hele speciale soort 3D-printer, eentje die werkt zonder stroom. HKU-student Daniel de Bruin bouwde zijn eigen, analoge 3D-printer! Alsof we weer in de 18e eeuw leven, zonder elektriciteit en waar men nog nooit van computers gehoord heeft. En ja, de printer doet het prima! (naar een tip van Jip, een klasgenoot van Daniel)

Hoewel de kunstwerken die eruit komen ook absoluut de moeite van het bekijken waard zijn, is deze printer het helemaal. De Bruin is er even mee bezig geweest, maar dan heb je ook wel een apparaat om ‘u’ tegen te zeggen. Een geweldig staaltje technisch vernuft!

Werking

De printer komt in beweging door een gewicht. Het voordeel hiervan is dat je veel meer controle hebt over het te bouwen model. Want zodra het gewicht beneden is, stopt de printer vanzelf en kan je het resultaat bekijken en eventueel aanpassen. Het model wordt ook sneller in elkaar gedraaid, want waar digitale printers een spuitmond hebben met een diameter van zo’n 0,35 mm, heeft deze printer er juist één van 2 mm. De resolutie is hierdoor wel wat lager. Verandert de vorm van het te bouwen object? Door een simpel ijzerdraadje verplaatst de plaat van links naar rechts.

Zelf zien?

In het filmpje krijg je iets meer duidelijkheid over hoe de printer werkt. Wil je hem in het echt zien? Op dit moment is hij te bewonderen in EXbunker in Utrecht. Wij gaan in ieder geval kijken!

resultaat-3d-printer
Meer foto’s: http://www.danieldebruin.com/

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *