Robotband: geen gezeur en altijd strak in de maat

Je wilt graag een band beginnen, maar hebt geen zin in gezeur over de muziekstijl of royalties. Wat doe je dan? Dan bouw je een band van robots om je heen. Extra voordeel: die spelen ook nog eens superstrak!

Zo ingewikkeld als jazzgitarist Pat Metheny het ooit deed met zijn Orchestrion hoeft niet. De meervoudig Grammy-winnaar zat voor dit baanbrekende project weliswaar in zijn eentje op het podium, maar bestuurde een compleet orkest van akoestische en akoestisch/elektrische instrumenten aan middels een ingenieus systeem van elektromagneten en pneumatiek. Metheny tilde daarmee de term ‘one man band’ naar een heel nieuw niveau. Zie hier!

Robot Gitaar

Wij pakken het liever ietsjes simpeler aan en beginnen bij de basis. Een band zonder gitaar is nauwelijks een band te noemen en maakt het verschil tussen rock en ruk. Als je zelf niet op een zessnaar (of eiersnijder) kunt spelen, dan kan je een Gibson Robot Guitar kopen of een gitaarspelende robot bouwen, zoals dit model dat behoort tot de League Of Electronic Musical Urban Robots (LEMUR). Deze gitaar heeft ‘slechts’ vier snaren en zou dus net zo goed als een basgitaar door het leven kunnen gaan, maar dat terzijde. De toonhoogte wordt bepaald door een schuivende brug en de snaren worden geplukt door een serie gemotoriseerde plectrums. Een beetje Mancaver leert zichzelf gewoon gitaar spelen. Naar eigen smaak met of zonder latex broek aan, maar zeker met de versterker op volume 11, Spinal Tap-stijl!

Robotgitaar

Popcorn

Mocht je nou per se het nummer Popcorn in je oeuvre willen opnemen – ‘God forbid!’ – , dan kan je je wenden tot dit Glockenspiel. Het is speciaal geprogrammeerd om dit fraaie ‘ahum’ deuntje te spelen. Acht servo-motortjes, aangestuurd door een zestienkanaals I2C-servo-driver en MIDI (voorzien van een Arduino Uno), laten de slaghamers met gepaste snelheid op het Glockenspiel slaan. Very maïs, eh, nice!

Glockenspiel from hell!

Snelheidsduivel

Een drumstel mag ook niet ontbreken, maar vaak slaan ze te hard en in de maat spelen is ook niet iedereen van boven ingegeven. Gelukkig kan je een beroep doen op deze robotdrums. Dit drumstel kan sneller dan ieder mens spelen. Dat maakt het inhuren van dit jonge baasje of deze snelheidsduivel meteen overbodig.

Robotdrums

Extra smaakjes

Wil je wat extra smaakjes aan je geluidspalet toevoegen, kijk dan ook eens naar de mogelijkheden van een robot synthesizer, niet te verwarren met Jordan Rudess, de toetsentovenaar van Dream Theater (door menigeen ook gezien als een soort robotband), maar dit handige apparaat. Zelfs een Schots tintje is mogelijk. Maar om zo’n uitgebreide band inclusief doedelzak te bouwen, moet je wel iemand zijn van de lange adem.

Doedelzakkenwasser

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .