robot hand

De robotarm staat binnenkort naast de stofzuiger in de bezemkast. Dit beeld zorgt nu misschien nog voor enige verbazing, maar dat zal niet lang meer duren. De realiteit zit de sciencefiction op de hielen.

Gracieus

Als biomechanische prothese gaat de robotarm zeer zeker uitkomst bieden, ondanks zijn Terminatorachtige uitstraling. Maar ook als hulp in de huishouding en zelfs in de fruit- en groentetuin heeft de robot arm een mooie toekomst. De nieuwste generatie robotarmen knijpt de boel namelijk niet meer tot pulp maar weet haast gracieus en voorzichtig elk stuk groente succesvol te rapen. Indrukwekkend om te zien.

Verdraaid innovatief

Waar de wetenschap bezig is met het perfectioneren van zaken als fijne motoriek en drukkracht, kun jij thuis aan de gang met leuke activiteiten voor je aanstaande robot arm. Kan hij een flesje bier openen? Kan hij de afstandbediening zoeken? De vuilnis buitenzetten? Luiers verschonen? Je kat pesten? Je kunt het allemaal zelf proberen met een van de robotarmbouwpakketten die verkrijgbaar zijn. De KSR10 bijvoorbeeld. Een verdraaid innovatief staaltje techniek als je het mij vraagt. Maar het kan nog indrukwekkender:

Drie handen

De hooggeleerden onder ons bouwen natuurlijk helemaal zelf een robotarm. Het basisprincipe stamt gewoon af van de menselijke hand. Wie werkzaam is in de paprikaraapsector zal zich bij het bekijken van het volgende filmpje achter z’n oren krabben. Hoe goed je ook bent als raper, je zult nooit drie handen hebben.

Waar ligt de grens?

Als we robotarmen met drie handen kunnen maken dan is vier, vijf of honderd handen ook mogelijk. Een logische vraag is dan ook: waar ligt de grens? Hoever wil en kun je gaan? Volgens de Japanse wetenschapper Hiroshi Ishiguro ligt de grens bij een mechanische kloon van zichzelf. Oftewel zijn ‘evil twin’, ook wel Geminoid genoemd. Die kun je dus gewoon naar jouw werk sturen. Heb jij alle tijd om leuke dingen te doen, zoals zelf je bierflesje openen.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!