Robirds: radiografisch bestuurbare vogels

Van bijna ieder voertuig bestaat inmiddels al een radiografisch bestuurbare versie. Dieren die op afstand bestuurd kunnen worden zijn er daarentegen een stuk minder, maar met een vogel rondvliegen kan toch minstens zo leuk zijn als met een vliegtuigje?

Nico Nijenhuis heeft met zijn onderneming Clear Flight Solutions levensechte radiografisch bestuurbare vogels gemaakt. Niet alleen omdat hij het leuk vindt om met vogels rond te vliegen, maar vooral om overlast van echte vogels op bijvoorbeeld vliegvelden of gewassen te voorkomen. Robirds heten ze, afgeleid van “Robotic Bird”. Ze zijn er in twee uitvoeringen: de valk (die vogels tot 3 kilo afschrikt) en de arend (voor alle soorten). Er zijn al bestaande methoden om vogels te weren van vliegvelden -bijvoorbeeld door middel van een geluidssignaal- maar deze werken slechts op korte termijn omdat vogels er niet echt bang van worden. Van de Robird zouden ze een stuk meer onder de indruk zijn, omdat ze denken dat er een natuurlijke vijand in de buurt is en het gebied niet veilig is.

Je eigen RC vogel

Lijkt het je leuk om er zelf een te hebben? Dan zal je er waarschijnlijk zelf een moeten bouwen, tenzij je bereid bent een prijs tussen de 20 en 30 duizend euro te betalen. Clear Flight Solutions richt zich niet op de consumentenmarkt. Op het internet zijn wel verschillende how-to’s te vinden voor het maken van de zogenoemde “ornithopters” een soort automatische fladdervogels. Ze zijn dan niet op afstand bestuurbaar, maar ze kunnen mogelijk wel een inspiratie bieden voor het maken van een realistische vleugelbeweging.

Ornithopter

In deze how-to een ornithopter Pteranodon. Jammer dat hij er niet zo realistisch uitziet, want van zo’n vliegende dinosaurus zouden de vogeltjes pas echt bang worden!

Als je zelf een rc-vogel of ander beest gemaakt hebt, laat het dan gerust zien op Mancave!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *