Eugene Polley, uitvinder van de afstandsbediening

Op zondag 20 mei overleed Eugene Polley, uitvinder van de afstandsbediening voor de televisie, op 96-jarige leeftijd. Een respectabele leeftijd; zo slecht kan een zappend bestaan dus niet voor je zijn.

Overigens vond de beste man het apparaat dat de beleving van tv-kijken en de tv- en reclame-industrie voorgoed veranderde, samen uit met z’n collega Robert Adler, die al in 2007 overleed. Ere wie ere toekomt. Dit edele tweetal werd in 1997 nog geëerd met een Emmy Award voor hun uitzonderlijke bijdrage aan consumententelevisie. En wij eren ze met een toffe zelfbouw-zapgadget. Maar eerst kijken we nog even naar Polly’s uitvinding, de Flash-Matic.

Flash-Matic

Hoewel de echte doorbraak van draadloze afstandbedieningen pas in de jaren tachtig kwam (met de intrede van infrarood), werd Polley’s vinding al in 1955 op de markt gebracht. De Flash-Matic was een soort zaklamp in de vorm van een föhn, waarmee je de tv aan en uit kon zetten, het geluid kon uitschakelen en van zender kon veranderen. Je moest de lichtstraal goed mikken op de sensoren, die ook zomaar door een zonnestraal geactiveerd konden worden. Collega Adler van Zenith Radio Corporation stelde voor om gebruik te maken van ultrasoon geluid, dat in zwang bleef totdat infrarood het definitief verdreef.

You have to see it to believe it! (Klik voor een vergroting)

TV-B-Gone

Om mr. Couch Potatoe te eren, zijn we op zoek gegaan naar een passend DIY-project. En die hebben we gevonden in de vorm van TV-B-Gone, de afstandsbediening waar je elke tv, waar dan ook, kan uitschakelen. Zap snel naar het artikel!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .