Reverse geocaching: bouw zelf zo'n box met Arduino

Ik -als fervent geocacher- had nog nooit van reverse geocaching gehoord. Totdat ik een artikel las van iemand die zelf een reverse geocaching box bouwde. Nieuwsgierig ging ik op zoek naar meer informatie. Want kan ik zelf ook zo’n box maken?

Bij geocaching ga je met GPS op zoek naar een verborgen schat. Via opdrachten, coördinaten en wat geluk vind je dan ergens een box verstopt waar je trackables kunt uithalen en instoppen en mag je de gevonden schat (cache) trots op je naam zetten. Bij reverse geocaching vind je als eerste die eindcache, maar moet je daarna nog middels opdrachten deze schat zien open te krijgen. Het is de wereld op z’n kop.

Het internet staat vol met mancavers die zo’n reverse geocaching box hebben gemaakt. Een leuk voorbeeld komt van Mikal Hart, waar veel anderen hun inspiratie uit hebben gehaald. Een voorwaarde is wel dat je Arduino-kennis moet hebben, want veel boxen zijn gestoeld op Arduino.

En nu aan de slag

Captain Herrmano is leuk als illustratie. Hoewel hij deze box niet voor geocaching heeft gemaakt, maar als cadeau voor iemand, is het wel een grappig idee. Wat je eerst moet doen zijn opdrachten verzinnen die iemand moet uitvoeren om de box open te maken. Let wel: het moeten opdrachten zijn die de Arduino binnenin de box kan verwerken. Er moet dus wat met de box gebeuren. Herrmano heeft zijn box met zowel tekst, geluid- als reuksensoren uitgevoerd, zoals de video hieronder laat zien:

Maar je kan ook middels coördinaten de box laten openen. Zoals Mikal Hart laat doen. Hij heeft er een coördinaat ingestopt en pas als je daar in de buurt bent, kan je de box openen. Dat wordt dus reizen.

Opdracht reverse-geocaching

Wat heb je nodig om zoiets te maken?

Ten eerste een doos waar alle elektronica en eventuele trackables in kunnen. Verder een Arduino shield en natuurlijk een GPS-module, een servomotor, een power-off-switch en een LED-schermpje. Daarnaast nog wat connectoren, kabels, batterijen en een drukknop om de berichten te activeren.

Aansluiting reverse-geocaching

Met de Arduino kan je dan de box programmeren: hoe vaak mogen mensen proberen de box te openen, wat gebeurt er als dit maximum is bereikt, de opdrachten natuurlijk en helemaal de uitkomsten ervan zodat de box wel opengaat als het mag.

Captain-Herrmanos-Mystery-Box-Flowchart

Ook het daadwerkelijke openen en sluiten van de box moet geprogrammeerd worden. Herrmano gebruikte trouwens een simpel potlood dat het deksel stevig gesloten hield.

Energiezuinig

Maak wel je box energiezuinig. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand halverwege een opdracht met een lege accu zit en de box helemaal niet meer open gaat. Niets is tenslotte frustrerender dan een geocache niet kunnen afmaken! Programmeer dus ook een power-off stand in. Als men een tijdje niet op de drukknop heeft gedrukt, gaat het scherm op zwart en schakelt alles uit. Op die manier hoef je niet elke week zelf het bos in om de batterijen te vervangen. Zorg er ook voor dat je die batterijen kan vervangen zonder dat je eerst zelf door de opdrachten heen moet. Zorg dus altijd voor een, zoals Mikal zegt, achterdeurtje om bij de power supply te kunnen.

Je kan hier zien hoe een reverse geocaching box is gebouwd.

Lijkt het je dus ook leuk om op een ander level een geocache te maken? Bouw dan ook zo’n reverse geocaching box met grappige, interessante of ongewone opdrachten en laat followers zweten!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .