Rene's mancave met vuur, hout, vlees en muziek

Dit keer een ietwat andere mancave dan normaal gesproken. Geen technische hoogstandjes met het koppelen van elektronische apparaten of het zelf bouwen van bijvoorbeeld een 3D-printer. Nee, dat is voor René -als internet marketeer die dagelijks achter een beeldscherm zit- veel te hoog gegrepen. Zijn eigen woorden, niet de onze. In deze blogpost laat hij ons zijn cave zien!

“Voor mij gaat het om: terug naar de basis. Terug naar hoe het allemaal begon. Naar de tijd dat er nog geen centrale verwarming bestond en mensen zich warm hielden bij een open vuur. Dat is iets waar ik heel veel plezier aan beleef onder het dak van mijn -dat dan weer wel- zelf getimmerde veranda.

Houtkachel van kunstige buurman

Meest belangrijke onderdeel van de lol is natuurlijk de kachel, gemaakt door mijn kunstige buurman Jos. Hij heeft een prachtig stalen exemplaar gelast van een oude gasfles en een stalen pijp. Van een expansievat zijn ze ook te maken, maar die gaan veel minder lang mee, zeker als ze buiten hangen. Omdat de ruimte niet al te groot is en er houten vlonders liggen, heeft Jos bedacht om het kacheltje aan de dakrand te laten hangen. De eerste keer hebben we de kachel zo hard mogelijk opgestookt en het dak bleef heel.

MancaveRene2

Oude pallets

Nu is het zaak om regelmatig stukken hout (oude pallets zijn perfect) te hebben liggen. Zelf heb ik minimaal zoveel gekloofd hout liggen dat ik twee volle avonden continu de kachel kan laten branden. Zagen doe ik met de hand, hoewel een verstekzaag (afkortzaag) wel handig zou zijn. Kloven kan gewoon met een handbijltje. Het enige waar ik op let is of het hout droog is: nat hout geeft veel rookontwikkeling en dat vinden de buren niet zo fijn. Ook gebeurt het me soms zomaar dat er hars in een partij hout zit. Behalve dat dat gezellig knettert, vliegen er dan ook vaak brandende stukken uit de kachel. Nee, dat is niet fijn…

Geen aardappelsalade

Als ik toch met vuur in de weer ben, kan ik meteen de barbecue aanzetten. Voor mij dé manier om vlees te braden. Veel Nederlanders denken bij barbecueën aan aardappelsalade, stokbrood, kruidenboter en worst. Ik niet. Elk stukje vlees is veel lekkerder als het gebraden wordt in de buitenlucht. In mijn mancave gaat de absolute voorkeur uit naar gemarineerde lamskoteletten op het vuur. Gehaald bij de Turkse (of islamitische) slager: daar zijn ze vers en veel goedkoper. Niet te lang op het vuur leggen, want dan worden ze taai! En met tomaten erbij op het vuur, of aardappelen in aluminiumfolie om te poffen, heb ik mijn groentes ook weer binnen.

MancaveRene3

Als barbecue heb ik een origineel exemplaar uit Frankrijk. Daarvan is het rooster veel dikker en dus eenvoudiger schoon te maken. Zeker als je zoals ik toch minimaal twee keer per week dat ding aanzet. Houtskool haal ik bij een Turks supermarktje. Niet alleen is dat veel goedkoper dan de veel kleinere zakjes bij de AH, de kwaliteit is ook nog eens veel beter. Het mengen van houtskool en briketten geeft het beste effect. En omdat ik enigszins lui ben, gebruik ik een starter.

‘Without music life would be a mistake’

Deze quote van Friedrich Nietzsche is ook op mij van toepassing. Het vlees is op, een biertje bij de hand en met oortjes in luister ik naar online muziek via mijn iPhone. En natuurlijk heb ik een WiFi-versterker aangesloten zodat ik ook achterin de tuin optimaal bereik heb!”

Heb jij ook een toffe mancave? Aarzel niet en blog erover!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *