printplaat

Nee, in de decembermaand hoef je op Mancave niet het recept voor chocoladekransjes, kerststol of banketletter te verwachten. We gaan je zelfs niet vertellen hoe je oliebollen bakt, want dat kunnen anderen veel beter. Onze passie ligt bij elektronica. Daarom een verrukkelijk recept om je eigen printplaat te maken. Voor gevorderde elektrokoks.

We beginnen met de benodigdheden:

 • –    Een CAD-programma op je computer
 • –    Een printer waarmee je op transparante folie kunt printen
 • –    Transparante folie
 • –    Een UV-lamp
 • –    Natriumhydroxide (‘caustic soda’)
 • –    Zoutzuur
 • –    Waterstofperoxide
 • –    Koperen printplaatmateriaal

En voor de veiligheid:

 • –    Beschermende handschoenen
 • –    Een veiligheidsbril
 • –    Een mondkapje of een gasmasker

Je eigen printplaatontwerp begint op de computer. Met een CAD-programma kun je je printplaat helemaal maken zoals je zelf wilt. Ben je klaar met je ontwerp, sla de afbeelding dan in zwart-wit op. Als je deze op gewoon papier uitprint, kun je nakijken of je alles goed hebt gedaan. Waar je afbeelding wit is, komt straks geen koper. In de zwarte gebieden wel, want daar kan het UV-licht niet doorheen. Daarom is het ook zo belangrijk dat het zwart in je afbeelding echt goed (donker) zwart is. Geen foutjes? Dan kun je je design printen op het transparante folie.

Bijbruinen onder de UV-lamp

Nu is het tijd om het koper aan je ontwerp te gaan blootstellen UV-licht. Hoelang het koper onder de UV-lamp moet worden geplaatst, hank af van de sterkte van de UV-straling en je ontwerp. Je kunt het eerst testen door een plaatje met een dik stuk papier deels af te dekken en dit steeds een beetje op te schuiven, terwijl het plaatje steeds een minuutje ‘bestraalt’.

UV-licht-voor-printplaat

Voor de volgende stap is het handig om je handschoenen aan te trekken. Natriumhydroxide (of “caustic soda”) is een bijtend goedje, dat je in water moet oplossen. De verhouding is ongeveer 3dl water op één theelepel caustic soda. Zorg ervoor dat het goedje geheel in het water is opgelost, voordat je verdergaat.

De aan de UV-lamp blootgestelde ‘bijna-printplaat’ moet je nu in de oplossing leggen. Gebruik hiervoor een bakje en schud deze tijdens het ontwikkelproces. Er vindt een chemische reactie plaats en als die is afgelopen, kun je het patroon van jouw printplaat al op het koper zien.

pcb-etchant

Was je printplaat af met koud water. Nu wordt het echt spannend. Je moet het zoutzuur en de waterstofperoxide aan water toevoegen. En ook in die volgorde, dus niet het water aan het zuur toevoegen (om ongelukken door opspattend zuur te voorkomen)! Houd als verhouding 1dl water, 0,5 dl zoutzuur en 0,5 dl waterstofperoxide aan. Met het mixen van deze chemicaliën moet je zorgen voor goede ventilatie. Zorg ook voor oogbescherming en draag een mondkapje of een gasmasker.

Tadaaa! Daar is je printplaat

De oplossing die je hebt gemaakt, lost het overtollige koper van je printplaat in wording op. Schud ook nu weer het bakje tijdens het proces, zodat de vloeistof in beweging blijft. Het koper verdwijnt geleidelijk en de substantie krijgt een groenachtige kleur. Afspoelen met koud water en je hebt je eigengemaakte printplaat!

Gaatjes boor je met je metaalboor en voor een zuiver resultaat haal je nog even wat staalwol eroverheen. Eet sma… eh, veel soldeerplezier!

De smaak te pakken? Hier vindt je uitgebreide informatie en foto’s over het zelf maken van je printplaten.

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET