balloon robot

Waarom maken we ons eigenlijk niet druk over de RE2 robots die as we speak ballondieren aan het vouwen zijn? Waarschijnlijk omdat ballondieren vouwen nogal onschuldig klinkt. Totdat je weet wie erachter zitten. Een paar hints, misschien kun je raden wie het zijn: ze stonden aan de wieg van computernetwerken en zijn de bedenkers van hyperlinks. En oh ja, als hun robots niet met ballonnen spelen, zijn het crazy killer machines.

Weet je het al? DARPA natuurlijk! The Defense Advanced Research Projects Agency van het Amerikaanse leger. Met hun jaarlijkse toelage van ruwweg drie biljoen dollar financieren ze de ontwikkeling en realisatie van een klein legertje robots. Machines die sterker, sneller en gewetenlozer zijn dan Schwarzenegger in z’n dagen als de Terminator. Dus vanwaar de ballonnen? Om voorzichtig te leren omgaan met delicate materialen. Zoals een bom.

Met trillende handjes

Als je deze video bekijkt kun je constateren: we zijn er nog niet.

Een ketting prutsen van tie raps gaat nog wel, een ballon de nek omdraaien lukt ook, maar een ‘suspicious package’ uitpakken gebeurt als een tweejarige die cadeautjes krijgt. Toch is het op een vreemde manier indrukwekkend om een robot te zien die zich lijkt te concentreren. Je ziet z’n handen bijna trillen en een zweetsnor ontstaan. Hoe doen ze dat? Met human simulation.

Dexterous robots

Het DARPA systeem heet Highly Dexterous Manipulation System (HDMS). Dexterous betekent zoveel als ‘fijne motoriek’ en dat is precies waar ze deze robots mee uitrusten. HDMS weegt ongeveer half zoveel als vergelijkbare robot torso’s, maar is twee keer zo sterk als een mens. De perfecte combinatie om achtergebleven soldaten uit vijandelijk gebied te redden, bommen te ontmantelen – of veel minder humanitaire dingen te doen, die je niet op je website propageert. De HDMS robots leren hun bewegingen van de menselijke motoriek, dus voorlopig is er nog een mens voor nodig om de robot te besturen. Maar ik durf te beweren dat je met een paar biljoen per jaar toch snel verder kunt komen.

DARPA fun facts

Ervan uitgaande dat je onze fascinatie deelt voor elke Amerikaanse instantie met ‘agency’ in de naam, wist je dat:

  • DARPA in 1958 werd opgericht door Dwight D. Eisenhower als ARPA (Advanced Research Projects Agency)?
  • Eisenhower hiermee reageerde op de lancering van de Spoetnik door de Russen, waarmee ze de Amerikanen in hun hemd zetten?
  • ARPA’s missie in eerste instantie was om technologische verrassingen uit buitenlandse hoek te voorkomen, maar is omgebogen tot het creëren van technologie om tegenstanders mee te verrassen (waarbij verrassen iets te veel klinkt als het maken van een ballonbeest, terwijl sudden death bedoeld wordt)?

Alle grappen op een stokje, tijd voor de filosofische afsluiter: hoe groot is de kans dat miljoenen kostende robots klusjes gaan opknappen waar je gratis het leven van een soldaat voor kan opofferen? Reacties hieronder graag.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!