Maak een RC-voeortuig voor je H0-modelspoorbaan

Modelspoorliefhebbers besteden vaak zoveel aandacht aan het maken van een zo mooi en uniek mogelijke modelbaan, dat het gewoon zonde is om daar vervolgens kant-en-klare radiografische 1:87-voertuigen overheen te laten rijden. Niet doen dus, maar gewoon lekker zelf maken! Mancave helpt je op weg.Foto

Afhankelijk van de keuzes die je maakt, kun je dit project zo moeilijk maken als je zelf wilt. Welk voertuig kies je, welke functies wil je hem meegeven, allemaal vragen die uiteindelijk van invloed zijn op het bouwproces. Het volgende heb je hoe dan ook nodig:

aandrijfset modelbouw
Aandrijfset, om in te bouwen in je H0-voertuig

In deze post gaan we alleen in op het RC-gedeelte, maar als je écht de totaalervaring wilt, maak je ook het hele voertuig zelf. Dat deed Sjors eerder al met Hot Wheels, maar in dit geval kies je natuurlijk voor een schaal van 1:87, dé verhouding voor modelspoor.

Slopen

Als beginner is het allemaal al uitdagend genoeg om de onderdelen goed weg te werken in je voertuig. Dus maak het jezelf nét iets makkelijker en kies verstandig. Wat te denken van een bus of vrachtwagen; die zijn van zichzelf al groter. Bovendien kun je bij een bus het interieur er eventueel permanent uitslopen, zodat je nog meer ruimte overhoudt voor de onderdelen. En slopen, dat moet je toch. Nou ja, met beleid dan, want de eerste stap is het demonteren van de auto.

Op het RCGroups-forum laat djdavies83 precies zien hoe hij een 1:87 Mercedes 303 Coach heeft omgebouwd tot H0-RC-wagen.

H0 Coach van Conrad
H0 Coach van Conrad

Ruimte

Dan is het vervolgens een kwestie van knutselen en creatief omgaan met de ruimte die je hebt. De motor moet worden gemonteerd, de besturing geregeld… Het mechanische gedeelte is op zich helemaal zo moeilijk niet, maar zoals gezegd kan het een behoorlijke uitdaging zijn om alles netjes weg te werken. Regelmatig zal je erachter komen dat dingen niet goed passen; dan moet je onderdelen bijschaven. Zo zal je vaak aanpassingen moeten doen om ruimte te maken voor de sturende wielen. Soms moeten er zelfs onderdelen compleet vervangen worden om het geheel goed passend en werkend te maken.

Verlichting

h0-rc-truck-met-leds
Maak je 1:87-voertuig realistischer met ledjes

En het kan allemaal nog veel uitgebreider. Wat te denken van het inbouwen van verlichting door middel van ledjes, waarvan de dunne draadverbindingen natuurlijk ook weer netjes weggewerkt moeten worden. Geduld en een vaste hand zijn dan ook absolute must-haves voor deze hobby. En als je ervoor kiest om bijvoorbeeld een graafmachine te maken, krijg je met nog meer functies te maken (kijk maar eens naar de Blog ’t Zelf-post van Jeagermeister, over zijn Bruder RC-graafmachine). Waarom de 1:87-graafmachine uit onderstaand filmpje ‘Bagger’ wordt genoemd is ons een raadsel:

Wie wat meer gedetailleerde informatie wil, kan terecht op de site van 1op87. Daar vind je uitgebreide informatie en aan aantal mooie how-to’s. Goed voor uren lees- en bouwplezier!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .