Modelbouw maakt jongensdromen waar: een wagenpark vol snelle auto’s, helikopters op het dak en speedboten in de plaatselijk plomp. We bloggen dan ook heel graag over RC-voertuigen bouwen, tweaken en ermee racen. En jullie houden er ook van, want zelfs ons saaiste tekstje trekt op een slechte dag al gauw 1000 lezers. Dus in het rijtje RC: modelbouw op stoom! Bent u de ‘r’ vergeten? Nee geen stroom. Gewoon, hete waterdamp!

Pas op: gevaarlijk heet

Stoom klinkt wat onschuldiger dan stoken op aardgas, kolen of diesel, maar niets is minder waar. Om een machine aan te drijven heb je oververhitte stoom nodig en dat is gevaarlijk heet. De schrijver van deze geweldige how-to voor het bouwen van een turbinetank met stoomaandrijving (Crabfu) kent z’n pappenheimers: ‘Without proper attention you can suffer blisters on your fingers – no big deal – or burn down your house – BIG deal.’

En hij moet aan onze lezers gedacht hebben toen hij schreef: ‘(…) you are probably a pro at voiding warranties, and have a tendency to ignore warnings.’ Niet doen dus als je met stoom aan de gang gaat. Hou een brandblusser, gezichtsmasker, veiligheidsbril en handschoenen paraat. En een camera, want als je echt een stoomturbinetank gaat bouwen dan willen wij dat zien!

Roze wolk voor RC-maniacs

Wie een stoom-aangedreven RC-monster van bijna tien kilo wel kan waarderen, mag deze video van prallplatte niet missen. Twee flinke boilers voor de stoomproductie, drie grote off-road-wielen en bijpassende schokdempers. Laat je niet misleiden door het vaalroze kleurtje, want dat is een ode aan de SAS Pink Panther.

Stoom afblazen

Nog even terug naar de instructies voor een turbinetank met stoomaandrijving. Blogger Crabfu was enorm volledig en gedetailleerd, waardoor we zijn stappenplan van harte kunnen aanbevelen. Maak je echter niet druk om de volgende passage: ‘Take special note of the frequency (…). 72 megahertz is for aircraft only. If someone nearby crashed their expensive RC-helicopter because you turned on your transmitter using the same frequency, you’d better hope that he doesn’t find you.’ In Nederland zijn we namelijk al een stukje verder, waardoor we dat gezeur met frequenties niet meer hebben. Gebruik gewoon de standaard, storingsvrije frequentie van 2,4 GHz en je hebt nergens last van. Dan kan jij rustig stoom afblazen zonder per ongeluk iemand anders’ vliegtuig te crashen.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!