Raspberry Pi Supercomputer

Dave had een supercomputer nodig om distributed software te testen. Hij voelde er niks voor om te betalen voor het gebruik van een bestaande computer, dus bouwde hij er zelf één. Achteraf gezien lag het best voor de hand, maar ga er maar eens aan staan: een Raspberry Pi supercomputer bouwen met maar liefst 40 Raspberry Pi’s!

Dave’s setup heeft hem ongeveer 3000 euro gekost. Niet duur voor een supercomputer, maar het geld kwam uit z’n eigen zak. Daarom wilde hij een resultaat om trots op te zijn. Zijn doelstellingen waren dan ook niet misselijk:

  • Een model supercomputer bouwen die een moderne supercomputer in alles nabootst;
  • Alle benodigde hardware moet in de behuizing van een gangbare desktop tower passen;
  • Onderdelen die kunnen uitvallen moeten eenvoudig vervangbaar zijn;
  • De computer moet ruimte-efficiënt (het gangbare toren formaat), energie-efficiënt, economisch efficiënt en goed geconstrueerd zijn;
  • Het resultaat moet bij voorkeur visueel aantrekkelijk zijn.

Iets minder dan 1.4 miljoen Pi’s to go

Het project van Dave is niet de grootste super-Pi-creatie known to man. Zo bouwde een professor van de University of Southampton al de Iridris-Pi supercomputer, waarin hij 64 Raspberry’s gebruikt. In tegenstelling tot Dave had de professor hulptroepen, waaronder zijn 6-jarige zoon. Zo te zien haalt dat jochie ook wel een keer z’n PhD, want hij leverde een retestrakke behuizing af. Naar eigen ontwerp en gebouwd met z’n hoogstpersoonlijke LEGO-voorraad.

Iridris-Pi-supercomputer

De specs

Voor de stervelingen die al hun hele leven moeten behelpen met een gewone computer: een supercomputer is een computer met veel rekenvermogen, die parallel analyses kan uitvoeren. Dat Dave Raspberry Pi’s schakelt in zijn design is dus een logische oplossing. Zijn ontwerp bevat tien groepen van vier Pi’s en elke groep kan eenvoudig uit de behuizing worden gehaald. Elke groep is aangesloten op een van de 2 24-poort switches onderin de behuizing. Hier scoort Dave meteen punten voor z’n laatste doelstelling van visuele aantrekkelijkheid; de kleurrijke en strakke bekabeling van de groepen is een plaatje. Bovenin – wederom goed bereikbaar in geval van problemen – zit de ATX stroomvoorziening die alle hardware voedt. Zoals een HD matrix van 5 1TB HD’s, uit te breiden tot twaalf stuks, een draadloze router en vier ventilators die de boel op temperatuur houden.

Custom behuizing

Zoals je kunt zien aan Dave’s minutieuze documentatie van zijn project, weet hij precies wat hij wil. Zo besloot hij bij aanvang dat hij bij het bouwen van de supercomputer maar één stuk specialistisch gereedschap wilde gebruiken. Liefst een gereedschap dat hij gratis kon gebruiken via z’n Maker-abonnement. Het werd de CNC laser cutter, waar hij de complete behuizing mee creëerde. En dat is misschien wel het eigenlijke hoogstandje van zijn project. De vier panelen kan hij heel eenvoudig los klikken voor toegang tot de hardware en het doorzichtige acryl geeft een mooi kijkje in de keuken. Vooral als het licht uitgaat voor wat romantiek tussen Dave en z’n supercomputer. Gotta love this machine!

Raspberry Pi Supercomputer

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *