3Dprinter

Rabbit Proto komt met een 3D-printkop die in twee materialen tegelijk kan printen. Dit maakt het mogelijk om printplaten en complete game controllers uit te printen. Goed nieuws voor ontwerpers en prototypers.

Wow, heb jij een kleurenprinter? En die kan in alle kleuren printen? Wat gaaf! Euforie uit de jaren tachtig, we kijken er nu een tikkeltje meewarig op terug.

Toch doen dezelfde ontwikkelingen zich nu precies zo voor. Want wist je dat er nu 3D-printers zijn die in wel twee materialen tegelijk kunnen printen?

Game controller uit de printer

3D-printen staat nog in de kinderschoenen, maar dankzij de vele open source projecten worden er grote stappen gemaakt. Onlangs wist een groep studenten van de Stanford University een game controller uit te printen met een zelf ontwikkelde printkop.

Rabbit Proto

Rabbit Proto is de naam van een open source project dat 3D-printen opnieuw wil herdefiniëren. De nieuwe printkop uit Silicon Valley print geleidend materiaal in één beweging met het traditionele plastic mee.

3Dprinter2

Een revolutie voor ontwikkelaars van elektronische apparaten, want met deze 3D-printer beschik je met één muisklik over een unieke printplaat. Prototyping was nog nooit zo makkelijk.

RepRap-printers

De printkoppen van Rabbit Proto zijn gemaakt voor verschillende populaire versies van de open source RepRap-printers. De printkop beschikt over een spuit met een mondstuk van 1,37 mm, waar maximaal 10cc geleidende inkt in past. Als geleidend materiaal werd tot op heden zilver gebruikt, maar onlangs stapte men over op grafietpasta.

Cartesian Co.

Niet alleen in Stanford droomt men 3D-printers die complete printplaten uitpoepen. Aan de andere kant van de oceaan, in Australië, kwam Cartesian Co. al eerder met de Argentum Printer, een apparaat dat geleidende inkten aanbrengt op papier, verschillende soorten stoffen, plastics, MDF of fiberglas.

https://www.youtube.com/watch?v=lVOFvywbfSc

Toch is dit apparaat een stuk minder revolutionair. Het brengt simpelweg twee printlaagjes aan op een bestaande ondergrond. Een complete game-console kan je er dus niet mee printen.

3D-printer van de toekomst

Het zit er dik in dat 3D-printers in de toekomst in steeds meer materialen kunnen printen. Ik kan me zo voorstellen dat het handig kan zijn om ook diverse componenten, zoals weerstanden, condensatoren en LED’s mee te printen.

Al vraagt dat wel om een uitbreiding van het aantal cartridges. Voor een keramische condensator heb je toch weer een extra cartridge nodig. En om een paar verschillende weerstandjes te printen zouden een aantal cartridges met verschillende geleidende legeringen ook best handig zijn.

Of zouden de 3D-printers van de toekomst soms kleine scheikundefabriekjes zijn, die uit een aantal basiselementen een schier oneindige hoeveelheid materialen kunnen fabriceren?

Pre-order

Voorlopig moeten we het nog doen met slechts twee materialen. Wie er een wil hebben kan alvast een pre-order plaatsen. Wij zijn in elk geval ontzettend benieuwd wat voor mogelijkheden jullie hierin zien. Wat zou je hier allemaal mee kunnen printen? We horen het graag!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!