Rapid Prototype Technology, 3D-printer

Je moet het zien om te geloven. Stel, je hebt een bepaald voorwerp in gedachten dat je even later gewoon in je hand wilt kunnen houden. Dat kan met Rapid Prototype Technology, oftewel: 3D printing. Print je idee in 3D! Je werkt het voorwerp in CAD uit en stuurt het naar de printer. Voor de fans van Star Trek: het heeft wel iets weg van een replicator maar dan trager.

Magie? Nee hoor. Alles wat de 3D-printer doet is lagen fijn, bindend poeder (gips, plantaardige stoffen, bioplastic, polyurethaan, epoxy) op elkaar aanbrengen. Daarbij wordt de printer aangestuurd vanuit een CAD-bestand waarin jouw te gekke idee is vormgegeven. Er zijn nog andere methoden, maar dit is de snelste en bovendien de enige waar je met kleur kunt werken.

http://www.youtube.com/watch?v=LcDlod4in_U

Een onbetaalbaar printje

De 3D-printer wordt nu nog vooral in de design, modelbouw en architectuur toegepast, maar gezien de brede toepasbaarheid van de technologie zal dit snel veranderen. De 3D-printer zorgt voor een revolutie in hoe we onze ideeën tot stand kunnen brengen. Maar zoals vaak met toffe ontwikkelingen, ze zijn onbetaalbaar voor de gewone man. Een beetje 3D-printer kost je al snel zo’n 32.000 dollar. Terugblikkend waren de eerste printers en pc’s ook onbetaalbaar, dus zal het een kwestie van tijd zijn voordat je ze voor een prikkie op internet kunt bestellen.

RepRap

Wie niet zo lang wil wachten maakt er zelf een. Zo doen we dat op Mancave. RepRap is zo’n doe-het-zelf-initiatief, een Brits open source-project. De crux is dat de RepRap 3D-printer voor een groot deel uit kunststof bestaat en dus geprint is met een 3D-printer. Op RepRap vind je verschillende types 3D-printers om uit te kiezen. Beginners kunnen hun tanden zetten in dit type.

Verjaardag vergeten?

Ideaal voor als je de verjaardag van je vriendin of vrouw vergeet. Je maakt gewoon een kek vaasje met je eigen 3D-printer. Of nog leuker: een kast vol met nieuwe schoenen. En dat doe je gewoon thuis. Heb je geen ideeën? Dan bestel je gewoon een CAD-ontwerp via internet dat je direct doorsluist naar je printer die het ’s nachts voor je uitdraait. Ga jij de uitdaging van een zelfgemaakte 3D-printer aan? Houd ons dan op de hoogte van je vorderingen. Succes!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!