Portalizen van je oude gameconsoles!

Het portalizen (draagbaar maken) van vaak oudere home consoles is de laatste tijd vrij populair geworden. Ik ben er zelf mee begonnen in 2012 met geen verstand van elektronica en heb sinds die tijd een heleboel geleerd. De gedachte dat ik mijn als kind zijnde favoriete console, de Nintendo 64, overal mee naartoe zou kunnen nemen en mijn favoriete nostalgische spellen kon spelen on the go intrigeerde mij heel erg.

Ik ben begonnen met het lezen van guides op internet, verschillende forums die zich hiermee bezig houden en het bekijken van andere projecten van mensen die er al veel langer mee bezig waren. Ik ben op de gedachte gekomen door een YouTube kanaal van ene heer Ben Heckedorn. Ben Heck wordt beschouwd als de eerste die op de gedachte kwam en het uitvoeren van dit soort portablization van oudere consoles.

Elektronische ervaring

Ik ben toen zelf dus in 2012 begonnen en zoals je kan voorstellen zonder enige elektronische ervaring ging er nogal het een en ander kapot maar dat maakte mij niet uit. Vaak werkte je met vrijwel goedkope onderdelen naast het scherm en de consoles zelf. Uiteraard is het ook de kunst om de moederborden van bijvoorbeeld een N64 zo klein mogelijk te krijgen zodat je ook inderdaad een handzame portable krijgt. Maar door het verkleinen van deze moederborden kan je uiteraard wel eens een verbinding verbreken, dan komt dus het onderzoeken etc. wat en hoe je het fout heb gedaan. Ik heb aardig wat moederbordjes versleten maar zoals ik al zei was dit deel van het leerproces.

az9mvn

Ik heb mij altijd super vermaakt met het ontdekken en maken van deze portables en heb nog heel veel projecten in mijn hoofd om uit te voeren. Vaak doe ik dit alleen in de koude winter dagen als er buiten niet veel meer te doen is in de kou. Wel komt er een hoop planning en geduld kijken bij hobby’s als deze i.v.m. onderdelen. Veel van deze onderdelen komen uit China of als je geluk heb kan je het een en ander redden van kapotte radio’s of andere elektronica die ik dan op het grofvuil verzamel.

Het ontwerpen is ook heel leuk, zelf beslissen hoe groot je het scherm wilt, in wat voor behuizing, kleur of welke controller te gebruiken. Op deze manier zijn er een hoop unieke en prachtige portable consoles en laptops gemaakt overal ter wereld. Ik ben slechts een enthousiaste beginner die nog een hoop wil leren om uiteindelijk fabriekskwaliteit consoles te kunnen maken met 3D-printers. Tot die tijd ga ik druk op onderzoek uit om te leren hoe ik de volgende consoles letterlijk in mijn handen kan krijgen als een zelf gemaakte portable variant.

Portable Nintendo 64’s

Hieronder staan mijn 2 eerste Portable Nintendo 64’s die ik over de afgelopen 3 jaar heb gemaakt te zien. Er gaat namelijk een hoop tijd in zitten !

The Purple Haze 64 – Dit was mijn eerste volledig werkende N64 portable, zoals je wel ziet laat de behuizing nog wat aan te wensen over, maar ik heb dus ook nog geen 3D-printer tot mijn beschikking, en was allang blij dat die volledig functioneel was :).

consoles Nintentdo 64

 

The 64 Lunch (sixty for Lunch)-Dit was mijn 2de en beste tot nu toe, dit exemplaar is dus ook een stuk lichter, met meer batterijduur, mooier scherm, meer functies en mooiere behuizing. Deze was gebouwd in een lunchtrommel, vandaar dus ook de naam ;). Het worklog van dit project staat ook op het Bitfix forum. In dat worklog kan je mijn hele leerproces volgen en de ontwikkeling van begin tot eind van mijn 2de Portable N64. Zoals je ziet is het gewoon een hoop oefenen en ik weet zeker dat mijn 3de exemplaar er nog mooier uit zal zien.

Lunch 2

Toekomstige projecten

Ook was ik nog bezig met een combo laptop met een NES/SNES en mogelijk N64 in 1, deze vind je hier. Dit project staat op het moment op een laag pitje tot ik weer meer tijd heb. Voor de toekomst ben ik nog van plan het volgende te gaan doen:

  • Playstation 3 laptop
  • Afmaken van NES/SNES/N64 laptop
  • Nintendo DS HMDI OUT mode (zodat je op de tv kan spelen)

Wie weet wat er verder nog aan de horizon staat, praktisch elke console van de 6de generatie consoles en eerder kan in een handheld veranderd worden! Het is meer het uitzoeken hoe, wie, wat en waarom, maar dat maakt dit ook een verschrikkelijk leuke en belonende hobby. Wat ik wel weet is dat deze hobby sterk in populariteit aan het stijgen is, ook al is het wel allemaal aan de dure kant. Zeker als je nog veel te leren heb zoals ik gaan er gegarandeerd dingen stuk ! Ook gereedschap had ik niet veel maar gelukkig was conrad.nl er voor me :).

Je kan meer info vinden over mijn community en andere projecten op Bitfix Gaming Forums.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!