zelfbouw pokertafel _ DIY pokertafel

Poker heeft de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Het spelletje wordt dan ook overal gespeeld: op school, op het werk, op de camping… Makkelijk zat, je hebt alleen een pak kaarten en wat mooie, gekleurde fiches nodig. Maar poker is ook het spel dat draait om uiterlijke schijn, om houdingen en om strakke gezichten. Een goede pokertafel in je verduisterde, rokerige mancave zou niet misstaan. We gaan je laten zien hoe je er redelijk gemakkelijk een DIY-pokertafel kunt maken.

Nu kun je natuurlijk gewoon een pokertafel kopen. Die zijn er in alle soorten en maten. Maar dat zou jammer zijn. Het pokert natuurlijk véél lekkerder aan je zelfgebouwde tafel. Bovendien kun je jezelf een hoop geld besparen. Op het materiaal dan, niet op het spel zelf. Een beetje professionele pokertafel (we hebben het natuurlijk niet over speelgoed) kost je in een winkel of op internet als snel enkele honderden euro’s.

Gelukkig is zelf een pokertafel maken gemakkelijker dan je denkt. Je kunt het in je eentje doen, maar het scheelt wel als je de hulp hebt van één van je pokermaatjes. Hoe je ‘m bouwt en met welke materialen bepaal je natuurlijk uiteindelijk zelf. Met de tips hieronder helpen we je hopelijk een beetje op weg.

Deze video toont je in vogelvlucht hoe je een pokertafel bouwt.

Hoe pak je het aan?

Je begint met een paar stevige platen multiplex. MDF moet je niet gebruiken, daar krijg je veel te veel stof van. 2 of 3 platen zouden moeten volstaan, het mooiste is zo’n 2,5 meter lang en 1,25 meter breed. Als je het doet, moet je het goed doen, nietwaar? Hierna is het tijd om de curves waarlangs je gaat zagen af te tekenen. Dit kun je gemakkelijk doen door een spijker in de plaat op 62,5 cm van het uiteinde en van de randen te bevestigen. Als je aan de spijker een touwtje met een potlood vastmaakt, kun je een perfecte cirkel uittekenen. Deze moet je aan beide zijden van de plaat maken en op alle platen die je wilt gebruiken. Op Buildyourownpokertables.com zie je precies hoe je het moet doen.

pokertafel zagen

Het speelgedeelte

Nadat je in de weer bent geweest met de decoupeerzaag heb je een mooie rand voor je DIY-pokertafel. Je gaat nu verder om het ‘binnengedeelte’ van de tafel met vilt te bekleden. Voor deze toplaag kun je een biljartlaken gebruiken, maar ook vloerbedekking of ander materiaal. Net wat je mooi vindt. Heb je eenmaal een mooie bekleding voor het speeloppervlak, dan zet je dit onderdeel aan de kant om je op de rand te richten. Dat is meestal zo’n mooi opstaand geval, waar je je armen op kunt laten leunen, bekleed met vinyl of (kunst)leer.

pokertafel met bekerhouders, vinylbekleding

De rand

Om de rand te maken, bevestig je de 2 eerder uitgezaagde ringen aan elkaar. Je gebruikt een groot stuk schuim om de rand mee te bekleden en daaroverheen komt het vinyl of het leer. Maak het geheel niet te strak aan de onderkant van de rand vast, wat Mark Junell bij het maken van zijn pokertafel goed heeft beschreven.

pokertafel

Bekerhouders om het af te maken

Nu is het tijd om het beklede tafelblad en de ring samen te voegen en vast te schroeven. Let er daarbij op dat je met het vastschroeven de bekleding van je tafel niet om zeep helpt. Om dat te voorkomen kun je de schroefgaten voorboren. Wat je ook kunt doen, is in dit stadium de derde multiplexplaat gebruiken. Je maakt de rand hieraan vast, zonder dat je de schroeven niet in het speelgedeelte hoeft te jagen. Als je het nóg professioneler wilt, dan maak je ook nog een bekerhouder voor iedere mogelijke speler aan de tafel. De gaten voor de bekerhouders maak je in dat geval in een rand van het speelgedeelte.

Het onderstel

Als laatste zet je een onderstel aan de tafel. Omdat dit zonder veel ‘meubelmaakervaring’ lastig zelf te doen is, kun je ook simpelweg het onderstel van een bestaande tafel nemen. Bij de regionale kringloopwinkel vind je vast wel iets moois wat je zelf kunt verven om het bij het blad te laten passen.

Hier vind je nog een mooie uitleg, in het Nederlands, en foto’s over het bouwen van je pokertafel, inclusief een lijst van de benodigdheden. Veel succes met bouwen en laat de foto’s maar komen!

pokertafel

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *