digitale camera anno 1930

Wat zijn ze toch makkelijk, die digitale camera’s! Moest je vroeger nog maar afwachten of je mooie foto’s had gemaakt en moest je dagen in spanning zitten voor je kon zien hoe jouw kiekjes op de gevoelige plaat staan, gaat dit tegenwoordig een stuk makkelijker. Je klikt, kijk op je schermpje en besluit dan of je de foto mooi genoeg vindt om op je harde schijf te laten staan.

Elk voordeel heeft ook zijn nadeel

Helaas ‘heb elk voordeel ook zijn nadeel’ (J. Cruijff). Met de hedendaagse camera’s lukt het mij als leek maar niet om een mooie foto te maken wanneer het avond is. Tenminste: niet zonder flits. Als je de flits gebruikt, heb je wel helder beeld, maar vaak maar een deel en dan ook nog overbelicht. Of wanneer het in een rokerige omgeving is, wordt het één grote witte waas. De flits verlicht alleen de rook en alles wat hierachter zit is niet zichtbaar.

Veel camera’s hebben tegenwoordig een instelbare sluitertijd en daarmee schijn je de licht sterkte te kunnen beïnvloeden. Daarbij kun je ook nog de ISO-waarde verhogen zodat je foto’s scherper zijn dan wanneer je de ISO op normale waarde staat. Veelal zit het probleem ook in het bewegen van het toestel op moment van foto maken. Dit zou je simpelweg kunnen voorkomen door een statief te gebruiken, maar je zit er waarschijnlijk niet op te wachten om de hele avond dat standaard mee te zuilen.

Dan zijn er ook nog de bewegende beelden waar je geen fatsoenlijke beelden van geschoten kunt krijgen. Ruis en/of vage beelden zijn het resultaat. Veel toestellen hebben wel een zogenaamde ‘Sportstand’ die ook wel ‘Point and shoot’ wordt genoemd, maar vaak klinkt het beter dan het in werkelijkheid is. Echt point en shoot is het vaak niet omdat het vaak meer dan 1 seconde duurt voordat de foto daadwerkelijk geschoten wordt.

Op diverse fora wordt dit onderwerp ook aangesneden. Over het algemeen wordt daar gezegd dat de ‘huis-tuin-en-keukentoestellen’ niet geschikt zijn voor dit soort acties. Je kunt wel een aantal minimale instellingen veranderen, maar dan nog zul je nooit de mooiste foto’s krijgen. Waar je goed over na moet denken voor je alle moeite gaat doen, is of je misschien te hoge verwachtingen hebt voor de camera die je op dit moment hebt. Besluit je een nieuwe te kopen, of leg je je neer bij de optie die de huidige camera heeft? Denk hier goed over na voor je enkele honderden euro’s uitgeeft aan een nieuw fototoestel.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!