Pixelmatrix van TkkrLab-lid Michiel

Michiel Brink a.k.a. fridgefire is lid van Hackerspace TkkrLab en bouwde een Pixelmatrix met LED’s. Hoe je deze matrix in elkaar zet en waar het allemaal voor te gebruiken is, lees je in zijn Blog ’t Zelf!

“Ik ben lid van Hackerspace TkkrLab. Vanuit de organisatie is er geld beschikbaar voor projecten, waardoor ik mijn idee voor de Pixelmatrix in de praktijk kon brengen. Deze matrix kun je voor verschillende doeleinden programmeren, zoals de oer-game Pong.

Benodigheden

9 keer 20PCS/string WS2801 led pixel module
12V 20A LED voeding
5 meter krimpkous Ø 5mm
Raspberry Pi 2 model B
Aanhangwagennet (fijnmazig) 2,50 x 1,60 meter
SD-kaart
Tie-wraps

Hardware

Het design is vrij simpel en is dus niet heel moeilijk in elkaar te zetten. De LED-strips bestaan elk uit 20 pixels die je allemaal in tweeën knipt zodat je uiteindelijk 18 strips van 10 pixels hebt. Je gebruikt er bij dit formaat overigens maar 17. Deze strips bevestig je met tie-wraps aan het aanhangwagennet zoals op de foto is te zien. Daarna bevestig je de LED-strips aan elkaar. Verbind de data en GND-lijnen in series en de voltagesnoeren parallel. Deze voltagesnoeren verbind je alleen aan de bovenkant van de matrix.

Het geheel bevestig je aan de Raspberry Pi zoals in mijn schematische weergave te zien is.

schema

Als laatste sluit je de LED-matrix aan op de voeding van minstens 12 Ampère.

Software

Het geheel wordt ondersteund door verschillende software. Voor normaal gebruik werkt het op py-art-net (ontwikkeld door TkkrLab-lid Robert). Deze kan je hier downloaden. Voor het gebruik tijdens live muziekfestivals heb ik Artnet-ondersteuning in Minotor software ingebouwd. Glediator is ook mooie software voor dit project. Het geeft veel mogelijkheden maar aangezien het geen open software is, kun je niet alles doen wat je zou willen.”

Vind je dit een gaaf project? Laat het Michiel weten: klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed. Heb jij ook een tof DIY project en wil jij hierover bloggen? Mail de redactie!

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET