Bakfiets-radio vooraanzicht

Een krat-radio kan iedereen maken, dacht de Vlaamse Jorg waarschijnlijk. Hij stuurde ons zijn eigen pimp-my-ride-project: de boombox-bakfiets (redactie)… Een paar jaar geleden kwam een vriend naar mij met de vraag om samen zijn zelfgemaakte bakfiets te tunen. Ik was direct geïnteresseerd en we besloten het project groots aan te pakken door er luidsprekers en lichten op te zetten. Een jaar na talloze toffe weekends werken, is dit het resultaat.

Eerst zijn we begonnen met het verzamelen van zoveel mogelijk onderdelen zoals luidsprekers en versterkers. Omdat we maar studenten zijn hadden we een zeer beperkt budget, besloten we zoveel mogelijk dingen te recycleren. Je zou er van verschieten wat sommige mensen allemaal in hun kelder hebben liggen en niet meer gebruiken of gewoon weggooien. Voor het geluidssysteem hadden we drie dingen nodig:

  • luidsprekers
  • scheidingsfilters
  • versterker.

We konden veel luidsprekers vinden maar de meesten waren allemaal voor laag vermogen en konden we dus niet gebruiken. Vooral voor de tweeters was dit een probleem, omdat deze nog al gemakkelijk kapot gaan. Na lang zoeken hadden we twee grote luidsprekers met een groot genoeg vermogen gevonden. Uiteindelijk hebben we acht tweeters moeten gebruiken om ze niet kapot te laten gaan. De scheidingsfilters heb ik zelf gebouwd met hulp van zelfbouwradio.nl. Ook hiervoor heb ik bijna alle onderdelen gehaald uit afgedankte luidsprekerkasten.

Bakfiets-radio in z'n geheel

Met de versterker hadden we geluk, we konden bijna direct een 1000W versterker vinden die ook nog in perfecte staat was. Toen we alle onderdelen van het geluidssysteem hadden, konden we de houten platen zagen waar de luidsprekers in zouden  komen… alles schilderen en het geluidssysteem installeren. De luidsprekers kunnen ook bedekt worden met houten panelen, dit is handig als je ze wilt beschermen als je met de bakfiets rijdt.

Nou moesten we er nog lichten opzetten, hiervoor gebruikten we autolichten maar de pinkers (knipperlichten; redactie) komen van een brommer. Er is ook een licht aan de binnenkant van de bakfiets geïnstalleerd. Het is namelijk erg vervelend om telkens met een pillamp (zaklamp; redactie) te schijnen als je iets wilt vervangen of maken.

Om al deze dingen te bedienen, hadden we natuurlijk ook nog een overzichtelijk bedieningspaneel nodig. Dit hebben we aan het stuur van de bakfiets geplaatst. Je kan hier de lichten, de pinkers (knipperlichten;  redactie), de muziek en de claxon aanzetten. Ook kun je aflezen hoe vol de accu nog is en ook de sleutel kon niet ontbreken

Bediening van de bakfiets-radio

Doordat we bijna alles hebben kunnen recycleren uit oude afgedankte materialen, hebben we alleen moeten betalen voor de verf. Hierdoor is de kostprijs van de bakfiets minder dan vijftig euro. Zo zie je dat je ook met een klein budget grootse dingen kunt maken. Dus iedereen die al lang aan een project wil beginnen, heeft geen excuus meer. Het is een fantastische beleving en je leert er ook nog heel veel van . Waar wacht je nog op!!!

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET