P. v. Twuijver's zelfontworpen knikkerbaan

Knikkeren: de gemiddelde mancaver heeft het in zijn jonge jaren waarschijnlijk regelmatig gedaan. Maar ook op latere leeftijd valt er met de jeugdige hobby nog genoeg plezier te beleven, zo bewijst de prachtige zelfgebouwde knikkerbaan waar P.v.Twuijver vandaag over blogt.

“Tot een aantal jaren terug deed ik aan modelvliegen, maar financieel werd dat wat moeilijk daar het vliegveld nogal ver weg is. Tevens speelt mijn leeftijd (88) een rol. In die tijd bezocht ik ook jaarlijks de Modelbouwbeurs in Dortmund en daar zag ik altijd wel enkele knikkerbanen. Het leek me wel leuk dat ook eens te proberen. Verder knutsel ik van alles: stoommachines, een heteluchtmotor en ook ander draaiwerk zoals kandelaars en tabakspotten. Nu moest het er dus eens van komen om die knikkerbaan te gaan maken.

Het bouwen

Nu is het met mij zo dat ik vaak niet in mijn hoofd heb hoe het moet worden. Ik had al meer dan een jaar terug kettingen bij Conrad besteld, maar met het zoeken van bijpassende tandwielen ging het de mist in. Toen lag het dus een jaar stil. Het zinde me niks en na opnieuw zoeken bleek het dat ik zelf tandwielen had. Ik heb een schatting gemaakt hoe lang het geheel kon worden en een motor met overbrenging bij elkaar gezocht om zo een frame te maken. Ik had direct het idee om zes banen te maken; het is jammer dat ik niet van elk onderdeel foto’s gemaakt heb.

Knikkerbaan5

Eerst heb ik dus de ketting met de meenemers gemaakt en samengesteld. Daarna het tuimelmechaniek. Ik ben begonnen met glazen knikkers, maar daar die niet goed rond zijn ben ik overgestapt op de stalen kogels die je nu ziet. Het eerste was het deel met de houten gootjes (schilderijlijst): 10 stuks. In de avonduren heb ik vervolgens de twee torens gemaakt van overgebleven plastic uit bouwdozen van vliegtuigen. De gootjes gelijmd voor het houten deel met de baan met weinig verval. Dat had iets meer mogen zijn, daar die erg gevoelig is voor de luchtvochtigheid. Jongelui liepen langs met een knikkerspel en dat bracht me op het idee van de spijkerbaan. Ik zei altijd tegen mezelf: ik ben aldoor het wiel aan het uitvinden.

Knikkerbaan4

Straatfestival

Zo zit het dus in elkaar. Een tekening is er niet van. Ik kan goed iets namaken -ook van tekening- maar het zelf ontwerpen is moeilijk. Het leuke is wel: het apparaat was net klaar en de tweede zaterdag van september is hier een straatfestival waarbij de huizen en tuinen versierd worden. Versierd had ik niks, maar ik heb de baan buitengezet om te kijken wat de mensen die langsliepen er van vonden. Ook de jury kwam langs en waar ik nooit aan gedacht had gebeurde: men vond het zo origineel dat ik de tweede prijs kreeg terwijl het met versiering niks te maken heeft. Heb van het publiek ook veel belangstelling gehad. Leuke ervaring!”

Vind je dit een gaaf project? Laat het P.v.Twuijver weten; klik op “like/vind ik leuk” en geef ‘m een G+je! De blog-het-zelver van het project met de meeste likes/plusjes wint €50,- Conrad-shoptegoed.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *