overal wifi in huis met een wlan-repeater of router

Wifi is niet meer weg te denken uit ons moderne leven… (gaap)… We kunnen niet meer zonder wifi-verbinding, we willen altijd… (gaap in het kwadraat)… Tuurlijk willen we thuis altijd en overal verbinding met het wifi-netwerk hebben. Niks missen. #FOMO rules. Weg met de inleiding over de “verslaving” die wifi heet, op naar de oplossing hoe we elke donkere hoek in het huis van wifi-ontvangst kunnen voorzien.


Want er zijn mensen in Nederland (noem ze maar vrouw/vriendin) die het niet geil vinden als het modem of router in de huiskamer staat. Geweldige sfeerverlichting, al die knipperende LED-jes. Toch? Maar nee, dergelijke apparatuur mag in de meterkast, terwijl zij dan wel even van die retedure Philips-LED-sfeermeuk kopen… Maar ja dat is een ander verhaal. We gaan nu de wifi-ontvangst in huis verbeteren want die meterkast is niet de meest ideale plek voor wifi-dekking door het hele huis.
Tip: ga bij slechte wifi-dekking als eerste eens kijken of je router niet op een gunstigere plek kan staan. Als dat niet kan (of mag), zijn er altijd nog deze oplossingen…

Oplossing 1: wifi-repeater of wifi-versterker

Door het plaatsen van een wifi-versterker aan de rand van je huidige wifi-netwerk, kun je het signaal flink versterken en de rest van het huis dekking geven. Let dan wel even op dat je de wifi-repeater op een plek plaatst waar het signaal nog mooi sterk is want van een slecht signaal is geen beter signaal te maken.

Fritz WLAN repeater

Wifi-repeaters komen in alle soorten en prijsklassen. Als je een beetje rondkijkt op internet kom je al snel de Edimax N300 wifi-versterker als populair model tegen. Voor nog geen 3 tientjes kun je daar mee aan de slag. Als je modem/router over een WPS (Wifi Protected Set-up)-knop beschikt, is de installatie helemaal een fluitje van een cent. Kwestie van op zowel de router als de wifi-repeater de WPS-knop indrukken en de apparaten hun werk laten doen.

Indien die WPS-knop er niet is, is de installatie eenvoudig via wifi (en soms bekabeling, als de repeater een ethernet-poort heeft) te doen.

En mocht je vanaf de repeater weer een lokaal bekabeld netwerkje willen aanleggen, dan kun je altijd een netwerk-switch  op de ethernetpoort van je wifi-repeater aansluiten. Maar dan moet je wel een wifi-repeater met ethernetpoort kiezen (duh).

Oplossing 2: bridgen via een tweede router

Nee niet dat kaartspel voor bejaarden. Dit komt er op neer dat je een tweede router in huis neerzet, die je in bridgemode met de oorspronkelijke router laat praten. Dit is meer een oplossing voor de echte liefhebber.

wireless bridge map

Het enige dat je hierbij nodig hebt, is een router die gemakkelijk te voorzien is van een alternatieve firmware. Een veelgebruikt model router is de Linksys WRT54G-serie. Die zijn echt ideaal om firmware zoals DD-WRT of Alchemy op te zetten. Check deze uitgebreide handleiding voor het flashen van je Linksys WRT54G en je hebt het in een flits gedaan.
Het grote voordeel van een dergelijke oplossing is dat je dankzij de tweede router beschikt over 4 ethernetpoorten (i.p.v. die ene met de wifi-repeater). Plus het is gewoon leuker om te doen.

Hoe je je Linksys router op bridge-mode instelt, lees je in de instructies van ene SHAH op dit Linksys-forum.  Of check deze uitleg als je DD-WRT firmware gebruikt.

Oplossing 3: Wifi-zendpiraat

Een Wifi-antenne op de schutting, een tot Wifi-repeater omgebouwde router en een NAS in de meterkast. Zo bouwde DerRudi een snelle en stabiele Wifi-verbinding voor in en om z’n huis. En zo’n beetje voor de rest van de wijk (bereik: 300 meter). In zijn Blog ‘t Zelf-post legt hij uit hoe hij dit over de top-thuisnetwerk heeft aangelegd.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *