Ototo

In alles zit muziek, zegt men wel eens. Dankzij de Ototo kan je die uitdrukking wel heel letterlijk nemen: deze printplaat tovert alledaagse voorwerpen om in elektronische muziekinstrumenten

De Ototo is bedacht door het Britse designbedrijf Dentaku en werkt eigenlijk heel simpel: de printplaat heeft 12 connectoren die zijn ingedeeld zoals een octaaf op een keyboard. Door daar met de meegeleverde kabels/krokodillenklemmetjes allerlei objecten op aan te sluiten, kan je elk geleidend voorwerp omtoveren in een muziekinstrument. Programmeerkennis is niet nodig, want het ding is plug & play.

Functies

De Ototo heft een synthesizer- en samplerfunctie en kan via een USB-aansluiting ook als MIDI-controller dienen. Daarnaast heeft het ding vier sensorinputs, waarmee je onder meer pitch en loudness kan aanpassen. Hoe je die dingen gebruikt is helemaal aan jezelf: wil je een lichtsensor aansluiten om zo de klank aan te passen? Dan doe je dat gewoon! De mogelijkheden zijn talrijk en daardoor is Ototo een uitvinding waarmee je lekker kan blijven experimenteren.

Ototo

MaKey MaKey

De oplettende mancaver zal inmiddels ongetwijfeld gemerkt hebben dat de Ototo wel erg doet denken aan de MaKey MaKey, waarmee we je eerder lieten zien hoe je een bananenkeyboard kan bouwen. De mensen bij Dentaku hebben toegegeven bewonderaar te zijn van de MaKey MaKey, maar benadrukken dat hun creatie anders is. Het grootste verschil zit hem in het feit dat de Ototo niet aangesloten hoeft te worden op een computer, en dat biedt een aantal interessante extra mogelijkheden. Zo kan je de printplaat bijvoorbeeld gebruiken om een soort DIY-gitaar te maken.

Ototo

Kickstarter

De Ototo zit op dit moment nog in een startfase, maar het project gaat ongetwijfeld een prima toekomst tegemoet. Op Kickstarter hebben de makers inmiddels 58.000 Britse pond opgehaald en daarmee hun doel ruimschoots gehaald. Het is dus slechts een kwestie van tijd voor wij alles in onze mancave kunnen veranderen in een muziekinstrument. De makers hopen echter ook professionele electromuzikanten te kunnen interesseren: door de vele mogelijkheden om met sensoren te werken, kan de Ototo een leuk showelement worden bij optredens, zo vermoeden ze.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *