Nintendo's pre-Mario gadgets

Zeg je Nintendo, dan zeg je Mario. In één adem. Weinigen weten dat de Japanse producent van de Gameboy, de Wii en de vele kleurrijke games in het verleden ook heel andere dingen deed. In het prehistorische tijdperk vóór Mario.

Zo af en toe is het leuk om het overbekende achter je te laten en eens een minder bekende kant van een bedrijf te belichten (dat geldt trouwens ook voor mensen). Op het gevaar af dat die andere kant helemaal niet zo interessant blijkt te zijn, natuurlijk. Zo zijn we benieuwd: wat deed zo’n Nintendo nou voordat ze met Mario en Donkey Kong de wereld veroverden?

Nintendo-speelgoed

Nou, in het geval van Nintendo is dat verleden best de moeite waard. De onderneming heeft een lange historie als speelgoedproducent. Ze werd al in 1889 opgericht, maar maakte de eerste 75 jaar van haar bestaan voornamelijk Japanse speelkaarten. Vanaf de jaren zestig richtte het bedrijf zich op een breder aanbod aan creatieve spellen, waarmee een voedingsbodem voor het enorme videogamesucces in de jaren 80 werd gelegd.

Veel van de spellen uit die beginperiode hebben Amerika of Europa trouwens nooit bereikt. Nintendo produceerde tot het grote succes in de tachtiger jaren vooral voor de binnenlandse markt. Gelukkig is er een Nintendo-fan, die het een en ander uit zijn gigantische collectie op internet heeft gezet, zodat we alsnog van dit soms curieuze speelgoed kunnen genieten. Op Erik’s BeforeMario-blog zie je de meest bijzondere Nintendo-speelgoedcollectie ter wereld (alle foto’s in deze blogpost komen van zijn site).

Light telefophone

We vroegen Erik wat hij zelf het gaafste item uit zijn collectie vindt.

“Eén van de zeldzaamste items uit mijn collectie is de ‘Computer TV Game‘. Deze Nintendo-videogame is in zo’n kleine oplage gemaakt, dat het vinden ervan vandaag de dag lastiger is dan een speld in een hooiberg. Als er eentje opduikt (wat maar eens in de paar jaar gebeurt), dan wordt er duizenden euro’s voor betaald.

Maar het gaafste item in de verzameling vind ik de Nintendo lichttelefoon. Naast dat het leuk is om ermee te spelen (hij doet het echt) en een cool retro chique design heeft, is het een goed voorbeeld van de durf van Nintendo om ideeën door te voeren die bij andere bedrijven al in een vroeg stadium zouden sneuvelen. Een houding waaraan we vandaag de dag bijvoorbeeld ook de Wii danken.”

Love Tester

De Love Tester is een apparaat zoals je dat nu nog wel eens op een kermis aantreft. Beide geliefden pakken ieder een metalen kogel vast, waarna je de ‘uitslag’ op de meter af kunt lezen.

 

Ruimtevaart-Lego van Nintendo

Zo kwam Nintendo in 1969 met deze Lego-doos. Niet alleen hadden ze zich door de Deense bouwstenen laten inspireren, ook de maanlanding en het ruimtevaartprogramma hielpen een handje mee dit speelvoertuig in de markt te zetten. Het bijzondere aan deze bouwdoos waren de drie ‘kraters’, waar je de tank/het vliegtuig/de raket over kon laten rijden, waarna hij de lucht in werd geslingerd.

Honkballen met de Ultra Machine

Een andere bestseller was de in 1967 geïntroduceerde Ultra Machine. Net als in Amerika is honkbal erg populair in Japan en een apparaat dat de ballen voor je opwerpt, moest dus wel een succes worden. Het bijzondere aan dit apparaat is dat het het eerste op batterijen was. Een kleine elektromotor dreef een slingerende arm aan, die de ballen één voor één naar de speler wierp. Uiteraard moest hij proberen om ze terug te slaan met de bijgeleverde honkbalknuppel.

Start van het spellenimperium: de Ultra Hand

Maar voordat Nintendo met de bovenstaande populaire speeltjes kwam, leidde het bedrijf een marginaal bestaan als speelkaartenproducent. Om zich een plekje op de markt van speelgoedfabrikanten te verwerven, moest het met iets bijzonders komen. Dat werd gevonden met de Ultra Hand: een uitklapbaar verlengstuk van je eigen handen. In al zijn simpelheid een groot succes en er werden er binnen 4 jaar meer dan een miljoen van verkocht.

 

Meer zien? Neem een kijkje in zijn mancave:

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .