Photobooth Nautilus

In oktober 2014 vroeg mijn zwager mijn zus ten huwelijk. Dat ik hun bruiloft zou fotograferen stond voor iedereen vast, maar toen ik dit verhaal van de Duitse fotograaf Lars Brandt Stisen las, wist ik dat ik vóór die grote dag nog heel wat uren in m’n werkplaats zou gaan doorbrengen.

Hoewel Lars Brandt Stisen de nodige technische details geeft over zijn constructie, moest ik het toch anders aanpakken. Hij gebruikte een GoPro camera, terwijl ik juist een oude Canon spiegelreflex een tweede leven wilde geven. Hij werkte met twee timer modules die de Wifi-afstandsbediening van de GoPro activeren, die er dan voor zorgt dat de foto genomen wordt. Mijn Canon 40D accepteert een bedrade afstandsbediening, waarvan ik er toevallig een had liggen die onderdeel was geweest van een Kickstarter-project van het Chinese MakeBlock, fabrikant van constructie-elementen en elektronica voor ‘makers’.

Arduino Uno

In datzelfde project was ook een Arduino-kaartje meegeleverd waarop de afstandsbediening aangesloten kon worden. Het project was destijds blijven liggen omdat ik te weinig wist van Arduino. In mijn zoektocht naar mogelijkheden om een camera aan te sturen, leerde ik echter al snel dat een Arduino toch wel de meest eenvoudige manier was. En door YouTube leerde ik dat de Arduino écht simpel te programmeren is en mogelijkheden biedt die veel verder gaan dan alleen het aansturen van een camera en wat lampen.

Arduino uno photobooth

Kast van de photobooth

In het vertrouwen dat de elektronica wel goed zou komen, ging ik aan het werk met de kast van de photobooth. Ik had in een vorige woning al eens geëxperimenteerd met het maken van gebogen panelen voor kastdeurtjes en dat wilde ik hier weer doen. Voor- en achterzijde moesten dus gebogen worden door twee plaatjes triplex in een mal te leggen en onderling te verlijmen. Als de lijm droog is, blijven ze permanent bol staan.

Ergens in het proces ontstond het idee dat het leuk zou zijn om de camera een ouderwetse uitstraling te geven, met donker hout en messing, maar wel met gekke elementen als een groene binnenverlichting die door opzettelijk aangebrachte kieren naar buiten zou ‘lekken’. Er bestaat een term voor dit soort 19e eeuwse futurisme: Steampunk. Ik hou er doorgaans niet van om me te associëren met een bepaalde stroming, maar in dit geval was dat wel een duidelijke inspiratie. De naam Nautilus is ontleend aan de onderzeeër in Jules Verne’s “20.000 Mijlen onder zee”, een sciencefictionboek uit 1870.

Kast van de photobooth

De Nautilus in actie

Als je eenmaal bezig bent, dan blijft de inspiratie komen. Zo bedacht ik me al snel dat een rookmachine een leuke toevoeging zijn. Rook doet het goed op een foto en het paste natuurlijk helemaal goed bij de ‘Steam’ in Steampunk. Ik kocht bij Conrad het kleinste en goedkoopste rookmachientje en peuterde de bedrade afstandsbediening uit elkaar. Aansluiten op een relais, zodat m’n Arduino ‘m kon aansturen, was kinderspel. Omdat een rookmachine warmte ontwikkelt en ik de combinatie van elektriciteit en vloeistof altijd wantrouw, heb ik ervoor gekozen om dit apparaat los op te hangen onder de Nautilus. De behuizing van machine heb ik daarom deels koper- en deels goudkleurig gespoten. Door er daarna nog met een zwarte spuitbus overheen te gaan, kreeg ik een realistisch effect van een oude, verweerde machine. Steeds als iemand op de grote rode knop van de Nautilus drukt begint het proces nu met een dot stoom uit de rookmachine. Altijd goed voor verbazing en plezier. Om de gebruiker een idee te geven van de voortgang van het fotografische proces, heb ik met een klein servomotortje, de wijzerkast van een oude klok en Photoshop een soort scheepstelegraaf gemaakt.

Op de wijzerplaat zie je de fases van het proces. Steeds wanneer we naar een nieuwe stap gaan, klinkt er een belletje, gemaakt van een oude fietsbel en een elektromagneet en de scheepstelegraaf springt een vakje verder. Na een paar seconden gaan de 6 ledlampen aan. Vier zijn er verscholen achter een gordijntje van messing benzinegaas in jampotjes van Bonne Maman. En de overgespoten Ikealampekapjes aan weerszijden herbergen ieder een moderne led-filamentlamp.

Photobooth in actie

Een nixie

Om het aftellen tot het maken van de foto te verduidelijken wilde ik klassieke neonbuis-cijfers gebruiken die gebruikt werden voordat de ledsegmentcijfers op de markt kwamen. Deze klassiekers worden al heel lang niet meer geproduceerd, maar er is op internet een levendige handel in deze ‘nixies’, omdat er af en toe nog voorraden ontdekt worden in oude Russische legerbases. Ik vond een betrouwbare handelaar in het Duitse Nocrotec, een webshop van Dieter Wächter, die een autoriteit is op het gebied van nixies. Naast de nixies verkoopt hij ook een goede voeding voor de nogal eigenzinnige buisjes. Ze drinken alleen rond de 180 Volt gelijkstroom en dat had ik niet echt voorhanden.

Photobooth Nautilus

Arduinix

Een ander noemenswaardig project is het Amerikaanse Arduinix, een voedings- en besturingsshield voor nixies dat op een Arduino geprikt kan worden. Met één Arduino kunnen zo 6 nixies bestuurd worden. Ik heb een kaartje besteld en gebouwd, maar omdat ik slechts 2 nixies nodig had, was de duplex manier van aansturen van de Arduinix overkill, dus heb ik ‘m uiteindelijk niet gebruikt. Wellicht in een volgend project.

Features

Tja, ik kan hier nog veel verder uitweiden, bijvoorbeeld over de luidsprekers en autoradio die ik er in heb gebouwd en die constant jaren ‘20 deuntjes speelt, of over de bellenblaasmachine die ik onlangs heb toegevoegd, of de goedkope GoPro-kloon die video had moeten opnemen, maar dat nooit lekker heeft gedaan en die er nu definitief uit is, of het simpele beeldschermpje dat ik heb aangesloten op de 40D en dat gedurende een paar seconden de zojuist gemaakt foto toont, in zwart-wit. Maar liever nodig ik jullie uit op mijn website of Facebook-pagina waar je nog veel meer leest en de Nautilus ook kunt huren voor feesten en partijen.

Foto met de nautilus

Plaats reactie

IN SAMENWERKING MET