DIY schoenen- droger van PVC en CPU-fans

We hebben allemaal wel eens natte schoenen. Of je nou per ongeluk in een regenplas loopt, heldhaftig een drenkeling redt of op een dronken zaterdagnacht vergeet om naar het toilet te gaan: het resultaat is hetzelfde. En met name de binnenkant van het schoeisel doet er lang over om weer droog te worden. Mancavers in het koude Rusland hebben hier wat op bedacht: een DIY schoenendroger van PVC en CPU-fans.

Het idee van dit apparaatje komt uit Rusland, waar ze dankzij de vele centimeters sneeuw waarschijnlijk behoefte genoeg hebben aan een boot dryer. En omdat leren schoenen niet (sneller) drogen door ze op een kachel te leggen, gaan we het vocht niet met warmte, maar met luchtcirculatie te lijf.

CPU-koelers

Dat doen we met behulp van kleine ventilatoren. CPU-fans zijn hiervoor erg geschikt: low-power, goedkoop en precies het juiste formaat. Voor de stroomvoorziening gebruik je een adapter. In het Russische voorbeeld gaat men voor 12 Volt, maar let uiteraard op dat dit overeen komt met de door jou gebruikte ventilatoren.

Constructie

Om de lucht goed de schoenen in te laten stromen, maken we gebruik van een constructie met buizen. De Russen namen PVC/plastic met rubberen afdichtingen, maar het precieze materiaal lijkt ons niet van heel groot belang. Wat veel belangrijker is, is dat het geheel goed luchtdicht in elkaar zit. Op de foto’s zie je hoe je de onderdelen moet uitsnijden. Als je uiteindelijk de boel in elkaar zet, verbind dan eerst de ventilators met de adapter voordat je ze in de constructie stopt, anders wordt het een enorm gepriegel.

Drogen maar!

Dat is alles al. Je bent nu klaar om je schoenen te drogen. En door met de lengte en vorm van de buizenconstructie te spelen, kun je dit apparaat ook nog eens geschikt maken voor allerlei andere typen schoen, bijvoorbeeld de laarzen van je vriendin. Is zij ook weer blij.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *