NAS maken met FreeNAS en een refurbished PC
Al dat beeldmateriaal van die leuke Mancave-video’s zorgt natuurlijk ook voor behoorlijk wat videodata. En onze computers raken onderhand behoorlijk vol. Tijd voor een NAS, het is de perfecte plek om alles centraal op te slaan en beschikbaar te maken voor meerdere gebruikers. En ja, die maken we natuurlijk zelf! Met een oude (refurbished) PC en wat nieuwe onderdelen maken we een NAS zoals wij die willen. We hebben gebruikt gemaakt van het veelgebruikt open-source softwarepakket FreeNAS, deze is door GUI gemakkelijk in gebruik en er is erg veel online over te vinden. Het ISO-bestand zetten we met Apple Pi-Baker over op USB om een bootable USB-stick te maken. Heb jij geen Mac, gebruik dan dit programma om je bootable USB-stick te maken. Hiermee zetten we de software over op de NAS.
Leuk discussiepuntje trouwens: wij hebben 4GB RAM gebruikt, terwijl de FreeNAS aangeeft minimaal 8GB te gebruiken. Maar bij ons werkt het dus met de helft ook prima.

Wat is een NAS eigenlijk?
NAS staat voor Network-attached storage en het is een slimme manier om je bestanden te delen op het (draadloze) netwerk. Een NAS is een harde schijf die je koppelt aan je netwerk. Door op deze centrale plaats bijvoorbeeld je films en series te zetten, kun je vanaf elk medium in het netwerk erbij. Perfect als je een filmpje op de bank wilt kijken en je normaal je films op de computer boven had staan. Zelfs met je smartphone, tablet en laptop kun je jezelf toegang tot je NAS geven. Maak voor al je huisgenoten een eigen account aan, zodat iedereen bij elkaars bestanden kan.
Welke artikelen hebben we gebruikt?
1x Refurbished PC

2x 1 TB Western Digital harde schijf
4 GB RAM

1x USB-stick

2 x sata kabel

 

Ben je helemaal overtuigd van een NAS, maar geen zin om er zelf één te bouwen? Dan koop je toch gewoon een NAS die al kant en klaar is!


Laat je horen!
Mancave wordt gesponsord door Conrad.nl. Wil je meer zien van Mancave, abonneer je dan op ons YouTube-kanaal en volg ons op Facebook en Twitter! Heb jij zelf leuke ideeën voor een gaaf project dat je wel eens gerealiseerd zou zien? Of heb jij iets vets gemaakt dat je graag met ons wilt delen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .