Denk je aan moonshine dan denk je al snel aan het Wilde Westen en de berggebieden van North-Carolina. Daar stoken de moonshiners al generaties lang de smerigste bocht die je je maar kunt voorstellen. En de lekkerste. Wil je ook je eigen schnaps maken? Wij zijn ook niet vies van een drankje, dus we laten je graag zien hoe je dat doet.

De lekkerste sterke drank heet whisky en die heeft voor zijn smaak lang mogen rijpen op het vat. Voor authentieke moonshine (de naam stamt af van het illegaal stoken van alcohol onder het licht van de maan) gelden andere regels. Die rijpt namelijk helemaal niet, die drink je het liefst direct.

Kunstvorm?

Het leuke van moonshine is dat je het zelf kunt stoken en dat je de keel van een kerel nodig hebt om het weg te krijgen. Kenners zullen snel roepen dat het een kunstvorm is die jaren kost om echt goed onder de knie te krijgen. Onzin. Dat geldt voor wijn en whisky. Moonshine was illegaal en werd gestookt om zo snel en goedkoop mogelijk dronken te worden. De ellende en armoede van het leven in de bergen van de VS kon je maar beter wegdrinken.

Het proces

De basis van je North-Carolina moonshine bestaat uit suiker, water, maïsmeel, gist en mout. Het proces van zelf sterke drank stoken ziet er in het kort als volgt uit. Je mixt alle ingrediënten in een grote pot, het resultaat van het mixen (dit heet mash) laat je rusten en gisten. De mash warm je op totdat de verdamping begint. Dit vang je op in een andere glazen pot. Zie daar, je eigen moonshine. Voeg nieuwe ingrediënten toe aan de mash en je kunt het proces tot 8 keer herhalen. Je kunt er bovendien persoonlijke ingrediënten aan toevoegen maar of dat de moonshine smaakvoller maakt is nog maar de vraag. Kwestie van experimenteren.

Aan de slag

De distilleerketel om sterke drank mee te stoken, koop je kant en klaar of je bouwt hem zelf. Met een theepot en wat buizen kom je al best ver. Zelf bouwen is natuurlijk leuker. Of je gaat direct aan de slag en maakt handig gebruik van wat keukenspullen.

Eenmaal klaar ben je verzekerd van een gezellige avond met je maten. Laat ze maar eens bewijzen dat het kerels zijn. Tip: voor wat extra sfeer tijdens het nuttigen zet je de soundtrack van de film Deliverance op. Yeehaa!

Update van de redactie: aufgepast!

Marc (niet de schrijver) geeft ons in een reactie een veiligheidstip, die we voor de zekerheid maar even aan het artikel toevoegen. We willen natuurlijk geen klachten over alcoholvergiftigingen naar aanleiding van deze blogpost.
“Let wel op hiermee! het eerste deel van de drank die je produceerd is erg giftig. Koop een goede alcoholmeter en gebruik alleen de gestookte alcohol tussen de ongeveer 75 en 50%. Zoals gezegt het eerste wat uit het vat komt is giftige alcohol onder de 50% is niet te drinken vanwege de smaak.”

Dan weet je dat. Proost!

Sinds kort op Discovery Channel: Moonshiners.

En voor de variatie is het soms fijn om een biertje aan je eigen bar te drinken!

Abonneer op ons kanaal om helemaal niks meer te missen!

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!