De afgelopen maanden kreeg je bij de supermarkt van die moestuintjes met zaadjes erin. Maar het probleem is altijd dat je ze ergens een keer water vergeet te geven en dan is alls voor niets geweest. Daarnaast kan het in je mancave hol te donker zijn om iets te groeien. Dus daarom gaan wij vandaag een moestuin automatiseren met Arduino!

Dat betekent dat we een kast gaan maken waarin plantjes goed kunnen groeien, automatisch water krijgen en waarbij we statistieken kunnen bijhouden over de voortgang.

Duurzaam

Tegenwoordig wil men natuurlijk duurzaam bezig zijn, daarom willen we afval gaan gebruiken om ons moestuintje te maken. In dit geval biedt een oude PC kast een mooie mogelijkheid om een afgesloten en gecontroleerde omgeving te maken voor de plantjes.

Janwillem en Raoul bekijken de moestuin PC

Onderdelen die nodig zijn

Om de moestuin te maken heb je het volgende nodig:

  • Een pc kast
  • Pet fles
  • Groeilamp
  • Sensoren (bodemvochtigheid, temperatuur, water level)
  • Actuatoren (een magneetklep met relais, scherm, speaker)
  • En alles voor je planten, zoals grond, bakken en je moestuintjes

Grove Shield

Moestuin automatiseren

Om de moestuin te automatiseren gebruiken we grove sensoren met een grove shield op een arduino. Dat betekent dat je gewoon arduino code kan gebruiken, maar je kunt gemakkelijk sensoren inprikken zonder te solderen en zonder dat ze er gemakkelijk uit komen.

De volledige code is te vinden op onze github.

Verder nog ideeën?

Je moestuin automatiseren is natuurlijk hartstikke handig en bespaart weer een hoop tijd die je kan steken in andere projecten. Heb jij ook je moestuin geautomatiseerd? Of heb jij andere ideeën voor gave projecten? Laat het dan weten in de reacties en laat het de redactie weten.

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

IN SAMENWERKING MET

Abonneer op de nieuwsbrief!

Ben jij een mancaver? Meld je dan aan voor onze gave nieuwsbrief!